Moskaliki to malutkie śledziki, przeważnie w zalewie octowej, odfiletowane są wspaniałym materiałem na mini koreczki. Właśnie takie zrobiłam z dodatkami w smaku słodko kwaśnym, całość znakomicie smakuje :)
50 min
Dla 6 osób
Łatwy
Składniki:
1/2 kg moskalików
3 jajka ugotowane na twardo
nieduży świeży ogórek
2 łyżki kurek marynowanych, mogą być pieczarki marynowane
1/2 miękkiego mango
kilka listków dowolnej sałaty
łyżka majonezu do dekoracji
sos chili słodko kwaśny
sól, pieprz cytrynowy
Koreczki z moskalików - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Moskaliki odfiletowujemy robiąc pojedyncze fileciki, posypujemy pieprzem cytrynowym i odstawiamy.
W tym czasie przygotowujemy duży półmisek:
na spodzie kładziemy porwaną sałatę, potem ósemki jajek, mini stożki z plasterków ogórka, grzybki marynowane, pokrojone w kostkę mango.
Z filecików robimy koreczki i umieszczamy pomiędzy produktami na półmisku, całość lekko solimy i posypujemy pieprzem cytrynowym, gdzieniegdzie robimy kleksik z majonezu.
Na koniec delikatnie polewamy sosem słodko kwaśnym.
Smacznego
Komentarze