Tarta z porem i pieczarkami

0 (0 ocen)

  • 45 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Bajecznie smaczna tarta.

  • 45 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    200 g mąki
    120g masła
    30 ml wody
    1/2 łyżeczka soli i 1/2 łyżeczka cukru
    Farsz:
    2 pory
    200 g pieczarek
    1 łyżka masła
    1/2 łyżeczki soli i pieprzu do smaku
    Sos beszamelowy:
    2 łyżki mąki
    2 łyżki masła
    350 ml mleka
    150 g żółtego ser
    1 żółtko
    2 szczypty pietruszki pokrojonej
    sól, pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Tarta z porem i pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę z masłem, wodą, solą i pieprzem zagnieść. Ciasto wstawić na pół godziny do lodówki. Pieczarki obrać i pokroić w ćwiartki, następnie usmażyć na patelni. W międzyczasie pokroić pora w pasterki. Pokrojonego pora wrzucić na patelnię do pieczarek razem z masłem, solą i pieprzem. Smażyć do momentu aż por zmięknie. Odstawić do wystygnięcia. Ciasto wyłożyć na tortownicę wyścieloną papierem do pieczenia. Ponakłuwać widelcem i podpiec około 20 minut w 180 stopniach. Masło rozpuścić, dodać mąkę i wymieszać. Zalać mlekiem dodać sól i pieprz. Gotować na małym ogniu cały czas mieszając. Jak troszeczkę beszamel przestygnie dodać żółtko i wymieszać, dodać żółty ser starty na grubych oczkach i wymieszać. Na podpieczone ciasto wyłożyć pora z pieczarkami. Wylać sos beszamelowy wymieszany z serem i posypać pietruszką. Piec około 30 minut w 180 stopniach.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pieczarki Por

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować