Francuskie tosty Croque Madame

0 (0 ocen)

  • 15 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Z dużą ilością sera, beszamelu i sadzonym jajkiem - w sam raz na syte, dające dużo energii śniadanie.
Pierwszą wersją tych francuskich tostów były "Croque Monsieur", które później, po dodaniu na wierzch sadzonego jajka stały się tostami "Croque Madame". Obecnie we francuskich kawiarniach dostępne są obie wersje tej smacznej przekąski.

  • 15 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • -4 kromki chleba tostowego
    -kilka plasterków szybki
    -2 jajka
    -100 g tartego żółtego sera
    -4 łyżeczki musztardy
    -szkl. sosu beszamelowego
    -olej do smażenia
    -sól, pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Francuskie tosty croque madame - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Chleb tostowy delikatnie zrumienić w piekarniku lub na patelni. Na blaszce ułożyć 2 kromki chleba. Posmarować musztardą i grubo polać sosem beszamelowym. Na sosie ułożyć połowę żółtego sera. Szynkę pokroić na mniejsze kawałki i ułożyć na serze. Przykryć drugą kromką chleba i całość zalać sosem beszamelowym i posypać pozostałym serem. Blaszkę wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i podpiec kilka minut do rozpuszczenia się sera i zarumienienia całości.
    Na patelni rozgrzać olej. Usmażyć 2 jajka sadzone i posypać soląi pieprzem. Gotowe tosty łopatką wyjąć z blaszki i ułożyć na talerzu. Na wierzch położyć jajka sadzone.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka Sery Ser żółty Szynka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować