OPONKI CZEKOLADOWE Z SOLONYM KARMELEM I ORZECHAMI

0 (0 ocen)

  • 45 min

Dziś mam dla Was oponki, ale w nietypowej ( ale bardzo smacznej! ) wersji.Czekoladowe , oblane pyszny solonym karmelem i obsypane orzeszkami.U mnie ulubione nerkowce.Smakują wyśmienicie ... tak samo wyglądają!

  • 45 min

Składniki:



  • SKŁADNIKI:
    ( ok. 15 szt )

    * mąka – 110 g

    * ser biały półtłusty – 130 g

    * kakao – 15 g

    * wanilia - 1 laska

    * cukier – 40 g

    * soda – 1 płaska łyżeczka

    * żółtko – 1 szt

    * śmietana kwaśna 18% - 60 g

    * olej do smażenia

    DODATKOWO:

    * cukier - 4 łyżki

    * woda - 1/4 szkl

    * śmietana 30% słodka - 8 łyżek

    * masło - 2 łyżki

    * sól - 1 szczypta

    * orzechy - ok. 100 g

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Oponki Karmel

Oponki czekoladowe z solonym karmelem i orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

    SOLONY KARMEL:

    Do rondelka wsypujemy cukier,podgrzewamy do rozpuszczenia.

    Dodajemy wodę i energicznie mieszamy, aż cukier się rozpuści.

    Po chwili dodajemy śmietankę i na wolnym ogniu gotujemy przez ok.5 minut.

    Dodajemy masło oraz szczyptę soli i dokładnie mieszamy, odstawiamy, gotowe.

    OPONKi:

    Mąkę, cukier, kakao i sodę przesiewamy.

    Ser biały miksujemy z żółtkami, śmietaną i ziarenkami z wanilii na gładką masę.

    Wszystko razem mieszamy, zagniatamy gładkie ciasto.

    Rozwałkowujemy na ok.1,5 cm grubości i za pomocą szklanki wycinamy krążki, w środku tworząc małą dziurkę.

    Smażymy na rozgrzanym oleju po ok. 2 minuty z każdej strony, odsączamy na ręczniku.

    Polewamy solonym karmelem i posypujemy podprażonymi i posiekanymi orzechami.

    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Orzechy Sola

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować