Sernik dyniowy z solonym karmelem

4.5 (146 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Dynia... jedni ją lubią, inni nie przepadają. Jednak gwarantuję, że w postaci pysznego, rozpływającego się w ustach sernika ukrytego pod polewą z solonego karmelu zasmakuje każdemu! W tym deserze można się zakochać. Ma nie tylko wspaniały smak, ale i pięknie się prezentuje za sprawą soczyście pomarańczowego koloru.

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Spód:
    -250 g herbatników pełnoziarnistych
    -110 g masła

    Masa serowa:
    -1 kg twarogu sernikowego
    -350 ml puree z dyni*
    -1,5 szklanki cukru pudru
    -2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
    -2 opakowania budyniu waniliowego w proszku
    -4 jaja

    Solony karmel:
    -4 łyżeczki cukru
    -1/3 szklanki wody
    -1 łyżka masła
    -3/4 łyżeczki soli gruboziarnistej
    -4 łyżki słodkiej śmietanki (30%)
Wystaw ocenę:

4.5 (146 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Ciasta Serniki Desery

Sernik dyniowy z solonym karmelem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1 1. Herbatniki bardzo drobno kruszymy. Zalewamy gorącym, roztopionym masłem i dokładnie mieszamy. Tortownicę o średnicy 26 cm wykładamy papierem do pieczenia, wysypujemy herbatniki i dokładnie wylepiamy dno. Wkładamy do lodówki.
  • 2. Twaróg wrzucamy do miski i dokładnie miksujemy z dyniowym puree.
  • 3 3. Wbijamy ciągle miksując po jednym jajku. Na koniec dodajemy cukry i budyń, dokładnie miksujemy całość.
  • 4 4. Przekładamy do tortownicy na herbatnikowy spód, wygładzamy. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i pieczemy 70 minut. Sernik całkowicie studzimy w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Ostudzony wyjmujemy i wkładamy na noc do lodówki.
  • 5. Na dnie garnka wysypujemy równomiernie cukier.
  • 6 6. Wstawiamy na mały ogień i czekamy bez mieszania aż się rozpuści.
  • 7 7. Powoli, po łyżce wlewamy wodę (ostrożnie bo pryska). Następnie śmietankę. Dokładnie mieszamy, gotujemy 5 minut od czasu do czasu mieszając na bardzo wolnym ogniu. Dodajemy zmieloną w młynku sól. Mieszamy. Zdejmujemy z ognia, dodajemy masło, mieszamy dokładnie. Studzimy. Ostudzonym karmelem polewamy sernik. Smacznego!

Porady

-Aby przygotować puree z dyni wystarczy obraną, pokrojoną na kawałki i pozbawioną pestek dynię ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, wstawić do piekarnika nagrzanego do 150 stopni i piec przez pół godziny do miękkości. Następnie wystudzić i zmiksować na gładkie puree.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia Ser biały Sola

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

4.81 (208 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Sernik dyniowy

To może cię zainteresować