Pikantny kurczak z dodatkiem krewetek i czerwonego chili wywodzi się z kuchni tajskiej. Smakuje wybornie w połączeniu z daniami ze świeżych owoców.Idealny na letni wieczór.
Dla 4 osób
Średni
Składniki:
- piersi kurczaka podwójne: 2 sztuki
- krewetki Black Tiger: 20 sztuk
- mrożonka "włoszczyzna słupki" (mrożonka zawierająca marchew,pietruszkę,seler i por): 300 gramów
- ryż basmanti woreczki: 2 sztuki
- grzyby Mun (np.firmy "Tao Tao"): 2 łyżki
- sos sojowy ciemny: 2 łyżki
- papryka słodka mielona: 1 szczypta
- czerwone papryczki chili: 2 sztuki
- sałatka chińska w słoiku (sałatka chińska w słoiku np.Tao Tao): 2 łyżki
- imbir świeży tarty: 1 łyżeczka
- przyprawa tajska curry: 2 szczypty
- cukier brązowy, drobny: 1 łyżka
- czosnek rozgnieciony ząbki: 1 ząbek
- sól: 3 szczypty
- olej rzepakowy: 3 łyżki
- limonka do skropienia-sok: 1 łyżeczka
Pikantny kurczak z dodatkiem krewetek i czerwonego chili - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Piersi kurczaka umyć,pokroić w kostkę (2 cm).Przyprawić solą ( 1 szczyptą) oraz tajską przyprawą curry.Smażyć na patelni z rozgrzanym olejem rzepakowym.W tym czasie ugotować ryż w osolonej wodzie(2 szczypty soli na litr wody).
2.Kawałek imbiru (1 cm) zetrzeć na tarce.Łyżeczkę startego imbiru dodać do smażącego się kurczaka.Czosnek obrać i zmiażdżyć praską do czosnku,dodać do kurczaka wraz z grzybami Mun.Po 10 minutach wrzucić też włoszczyznę(mrożonkę-bez wcześniejszego rozmrażania),sałatkę chińską,papryczki chili,brązowy cukier,paprykę mieloną oraz sos sojowy.Wymieszać,smażyć na małym ogniu przez 20 minut(na patelni z pokrywką).
3.Krewetki skropić sokiem z limonki i włożyć do smażącego się kurczaka.
4.Potrawę delikatnie wymieszać z ugotowanym ryżem.Podawać gorącą.
Komentarze