Niezbędny na wigilijnym stole. Tradycyjny, dobrze doprawiony z rozpływającymi się w ustach uszkami.
Składniki:
Barszcz:
2,5 litra wody
ok 400 ml zakwasu z buraków
2 marchewki
1 duża cebula
1/2 pora
1 pietruszka
1/2 selera
3 liście laurowe
3 ziela angielskie
2ząbki czosnku
5 ziaren czarnego pieprzu
1 łyżka majeranku
sól
sok z 1/2 cytryny
Wigilijny barszcz czerwony z uszkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Barszcz: Wodę zagotować razem z liściem laurowym, ziela angielskiego, pieprzu i czosnku. Cebulę zarumienić na gazie. Jarzyny kroimy i dodajemy do wody, gotujemy do miękkości. Odcedzamy. Następnie dodajemy zakwas oraz sok z cytryny i gotujemy na małym ogniu. Na koniec doprawiamy pieprzem, majerankiem i solą.
Komentarze