Wigilijny barszcz czerwony z uszkami

4.5 (191 ocen)

Niezbędny na wigilijnym stole. Tradycyjny, dobrze doprawiony z rozpływającymi się w ustach uszkami.

Składniki:

  • Barszcz:
    2,5 litra wody
    ok 400 ml zakwasu z buraków
    2 marchewki
    1 duża cebula
    1/2 pora
    1 pietruszka
    1/2 selera
    3 liście laurowe
    3 ziela angielskie
    2ząbki czosnku
    5 ziaren czarnego pieprzu
    1 łyżka majeranku
    sól
    sok z 1/2 cytryny

    Gotowe uszka z kapustą i grzybami
Wystaw ocenę:

4.5 (191 ocen)

Wigilijny barszcz czerwony z uszkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Barszcz: Wodę zagotować razem z liściem laurowym, ziela angielskiego, pieprzu i czosnku. Cebulę zarumienić na gazie. Jarzyny kroimy i dodajemy do wody, gotujemy do miękkości. Odcedzamy. Następnie dodajemy zakwas oraz sok z cytryny i gotujemy na małym ogniu. Na koniec doprawiamy pieprzem, majerankiem i solą.
  • 2. Podajemy z uszkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować