Babka wielkanocna z sokiem pomidorowym

5 (3 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Może się ktoś zdziwić, ale zapewniam, że smakuje wybornie. Jest mięciutka i ma fajny kolor. Jeszcze dodatkowo polewa czekoladowa z chili. Super.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 200 g margaryny Kasia
    3/4 szklanki drobnego cukru
    4 jajka
    300 g mąki pszennej
    łyżeczka proszku do pieczenia
    150 ml soku pomidorowego
    łyżeczka przyprawy korzennej
    masło do wysmarowania foremki z kominem

    125 g margaryny
    1/2 szklanki cukru
    3 łyżeczki kakao
    2 łyżki wody
    szczypta chili

    jajeczka czekoladowe do dekoracji
Wystaw ocenę:

5 (3 ocen)

Babka wielkanocna z sokiem pomidorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę utrzeć na puch z cukrem. Dodawać jajka i ucierać. Dodawać stopniowo mąkę wymieszana z proszkiem do pieczenia, przyprawą korzenną i sok pomidorowy. Ciągle mieszając mikserem. Foremkę do babki z kominem wysmarować masłem. Przełożyć ciasto. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na ok. 45 min. ( do suchego patyczka). Po wyjęciu z piekarnika ciasto lekko przestudzić i wyjąć z formy. Wystudzić.
    W rondelku rozpuścić margarynę z cukrem, wodą i kakao. Podgrzewać i mieszać , aż masa stanie się jednolita i lśniąca. Dodać szczyptę chili. Taką polewą polać babkę. Ozdobić wg. uznania np. czekoladowymi jajeczkami. Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Sok pomidorowy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

4.5 (176 ocen)

Zdobywca nagrody

Babka Wielkanocna

To może cię zainteresować