Śledzie z marchewką

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Aromatyczne, z orientalną nutą śledzie, popularne matjasy, w sosie z dodatkiem marchewki, na bazie soku pomidorowego. Świetne na przystawkę, ale i niezastąpiona przekąska, tzw. „coś na ząb”. Śledzie polecam szczególnie na święta i różnego typu spotkania towarzyskie.

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 600 g filetów śledziowych a la matjas (uprzednio wymoczone)

    Sos:
    400 g obranej białej cebuli
    150 g obranej marchewki
    4 ząbki czosnku
    5 łyżek oleju rzepakowego
    330 ml soku pomidorowego
    2/3 szklanki wody
    2 łyżki soku z cytryny
    2 łyżki jasnego sosu sojowego
    1 łyżka cukru trzcinowego nierafinowanego
    1 łyżeczka całego kuminu (kminu rzymskiego)
    1 łyżeczka mielonych owoców kolendry
    ½ łyżeczki mielonego imbiru
    ½ łyżeczki mielonej kurkumy
    spora szczypta chilli
    sól do smaku
    pieprz kolorowy mielony do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sok Przystawki Sosy Salsa Potrawka

Śledzie z marchewką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Śledzie z marchewką 1. Kumin uprażyć, wystudzić i utrzeć w moździerzu.
    Cebulę pokroić w ćwierćplastry, marchewkę zetrzeć na grubych oczkach tarki jarzynowej, obrany czosnek posiekać. W garnku rozgrzać olej, dodać rozdrobnione warzywa, wsypać przygotowany kumin, owoce kolendry, imbir, kurkumę, chilli i odrobinę kolorowego pieprzu. Smażyć 10 min, często mieszając. Dodać cukier i sos sojowy, po czym podgrzewać jeszcze 2 – 3 min, mieszając.
  • Śledzie z marchewką 2. Całość zalać sokiem pomidorowym i wodą, następnie gotować 15 min, co jakiś czas mieszając. Na końcu sos doprawić sokiem z cytryny, solą oraz kolorowym pieprzem. Po wystudzeniu wymieszać z pokrojonymi na małe kawałki filetami śledziowymi.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować