Falafel idealny

4.5 (152 ocen)

  • 35 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Dziś pokażę Wam jak robię przepyszny falafel z ciecierzycy. Idealny jako obiad albo dodatek do obiadu. Ja podaję go z pyszną sałatką tabbouleh i sosem jogurtowym z tahini. Smakuje genialnie!

  • 35 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • SKŁADNIKI:

    ( ok. 20-25 szt )

    * sucha ciecierzyca – 300 g ( moczymy przez noc w zimnej wodzie )

    * cebula – 1 szt

    * czosnek – 2 ząbki

    * natka pietruszki – 1 garstka

    * kolendra – 1 garstka

    * kumin mielony – 1 łyżeczka

    * mielone ziarna kolendry – 1 szczypta

    * kardamon – 1 szczypta

    * cynamon – 1 szczypta

    * chili – 1 szczypta

    * soda oczyszczona – 1 płaska łyżeczka

    * sól – 1 łyżeczka

    * olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.5 (152 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Dania główne Falafel

Falafel idealny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

    Namoczoną przez noc ciecierzycę odcedzamy, płuczemy, mielimy razem z cebulą.

    Dodajemy posiekaną drobno natkę, kolendrę, sodę oraz sól i resztę przypraw – mieszamy.

    Dodajemy ok. 2 łyżki wody, przykrywamy folią i odstawiamy na ok. 30 minut do lodówki.

    Z zimnej masy formujemy małe, okrągłe kulki ( możemy spłaszczyć ), mocno je ugniatamy, by się nie rozpadały.

    Smażymy po ok. 2-3 minuty na mocno rozgrzanym oleju.

    Odsączamy na ręczniku i zajadamy!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciecierzyca Groch Soczewica

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować