Francuskie paszteciki z soczewicą i pieczarkami

4.5 (198 ocen)

Tak dobre, że zjedliśmy wszystko na raz. Nawet mąż stwierdził, że jednak z soczewicą może być pysznie ;) polecam!

Składniki:


  • 1 płat ciasta francuskiego
    1 cebula
    300 g pieczarek
    1 szklanka soczewicy czerwonej
    2 łyżki oleju
    Sól, pieprz
    Jajko do posmarowania
    Czarnuszka do posypania
    50 g sera żółtego do posypania

Wystaw ocenę:

4.5 (198 ocen)

Zobacz również:

Przystawki Paszteciki

Francuskie paszteciki z soczewicą i pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Cebulę posiekać , zeszklić na oleju. Dodać umyte i pokrojone pieczarki. Smażyć aż odparują i się ładnie zrumienią. Przestudzić.

    W garnuszku ugotować soczewicę w małej ilości wody. Dodać pieczarki z cebulą, doprawić solą i pieprzem, wymieszać.

    Ciasto francuskie rozwinąć. Pokroić na 12 prostokątów, nałożyć nadzienie, zwinąć ruloniki.
    Posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać czarnuszką.

    Ser zetrzeć na dużych oczkach tarki jarzynowej, posypać paszteciki z wierzchu. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni i piec oko 20 minut aż będą rumiane.

    Podawać ciepłe z czystym barszczykiem
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czarnuszka Pieczarki Soczewica

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Francuska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować