Chleb "Zebra"

0 (0 ocen)

Pyszny chleb z dodatkiem ciemnego kakao zachwyci naszych najmłodszych. Możemy go podać na słodkie śniadanie lub posmarowany tylko masełkiem.

Składniki:

  • Na 1 bochenek (keksówka 20x9cm)

    Zaczyn:
    125 ml ciepłej lecz nie gorącej wody
    125g mąki pszennej (użyłam tortowej Basi)
    2 g świeżych drożdży

    Ciasto:
    300g mąki (tej co i do zaczynu) + do podsypywania
    1 płaska łyżeczka soli
    3g drożdży
    240ml przegotowanej, ciepłej wody (ale nie gorącej)
    80g żurawiny lub rodzynek
    1 duża łyżka ciemnego kakao np. Wedel
    6 kostek czekolady karmelowej
    1 batonik Pierrot (mleczny z orzechami)


Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb Ciasta Zebra

Chleb "zebra" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Przygotowujemy zaczyn 1. Z podanych składników przygotowujemy zaczyn i pozostawiamy go pod bawełnianą ściereczką w temp. pokojowej na całą noc.
  • Ciasto dzielimy na dwie części 2. Rankiem do zaczynu dodajemy rozpuszczone w wodzie drożdże. Dokładnie mieszamy i dzielimy zaczyn na 2 części. Do każdej dodajemy po połowie podanej ilości mąki i soli (czyli po 150g mąki i po ok 1/2 łyżeczki soli). Do jednej części dodajemy posiekaną drobno czekoladę karmelową, do drugiej ciemne kakao oraz żurawinę lub rodzynki (co kto lubi bardziej- u mnie były to rodzynki). Oba ciasta dokładnie mieszamy i wyrabiamy dłonią. Pozostawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na ok 1 godzinę.
  • Formujemy chlebek 3. Po upływie podanego czasu przekładamy oba ciasta na stolnicę wysypaną delikatnie mąką. Każde ciasto wałkujemy na prostokąt o wymiarach ok 20x 15cm. Nakładamy na siebie i tniemy na ok 5-6cm paski wzdłuż dłuższego boku. Pocięte części układamy naprzemiennie, na końcu wałkujemy po długości i składamy na pół.
  • Obtaczamy chleb w mące 4. Tak przygotowany chlebek obtaczamy w mące i przekładamy do formy wyłożonej papierem (choć nie jest to konieczne). Pozostawiamy ponownie do wyrośnięcia pod przykryciem i w ciepłym miejscu.
  • Chlebek po wyrośnięciu 5. Po wyrośnięciu chlebek nacinamy wzdłuż dłuższych boków i w rozcięciach umieszczamy posiekany drobno baton pierrot.
    Wkładamy do nagrzanego do 200st C piekarnika i pieczemy 25 minut. Po tym czasie otwieramy piekarnik i szybko przykrywamy chlebek (nie wyciągając go) folią aluminiową z wierzchu, by czekolada zbytnio się nie przypaliła. Skręcamy temperaturę do 180st. Chlebek pieczemy jeszcze 20 minut. Gorący przekładamy na kratkę i studzimy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Czekolada Kakao

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Śniadanie Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować