Pasztet z wątróbki drobiowej z suszoną śliwką

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Wyjątkowa pasta do chleba. Delikatna w smaku wątróbka drobiowa połączona ze słodyczą wiśniówki i suszonych śliwek, ostrością imbiru i intensywnym aromatem natki pietruszki. Jej przygotowanie nie wymaga super umiejętności kucharskich, a dodatkowo jest to tania propozycja na różnego rodzaju kanapki

  • 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 50-60 dag wątróbki drobiowej,
    1 duża cebula,
    10 suszonych śliwek,
    2 łyżki natki pietruszki,
    3 łyżki wiśniówki (np. Lubuskiej),
    2 łyżeczki suszonego majeranku,
    1/2 łyżeczki imbiru,
    1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej,
    sól, pieprz do smaku,
    2 łyżki oleju do smażenia.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Pasztet z wątróbki drobiowej z suszoną śliwką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wątróbkę oczyścić z błon i tłuszczu, opłukać i osączyć.
  • 2. Cebulę obrać i pokroić w półplasterki. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju i usmażyć na nim cebulę na złoty kolor, zdjąć z patelni. Dodać pozostałą łyżkę oleju i smażyć kawałki wątróbki z dwóch stron, aż będą rumiane. Pod koniec smażenia dodać cebulę i wiśniówkę. Smażyć razem przez chwilę, aż odparuje alkohol.
  • 3. Dodać majeranek, oprószyć solą i pieprzem, podlać 1/4 szklanki gorącej wody, dusić jeszcze razem pod przykrywką przez 2-3 minuty.
  • 4. Usmażoną wątróbkę z cebulą i sosem przełożyć do melaksera lub zmiksować blenderm na jednolitą masę dodając imbir i gałkę muszkatołową. Do przygotowanej masy dodać umyte i pokrojone śliwki oraz posiekaną natkę pietruszki. Wymieszać, przełożyć do miski lub innego pojemnika i wstawić do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Niskokaloryczna Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować