Lane kluski na mleku

4.84 (195 ocen)

  • 15 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Kluski lane na mleku mają swoich zwolenników jak i przeciwników. Ja osobiście je uwielbiam.
Nierozerwalnie kojarzą mi się z dzieciństwem i moją mamą.

  • 15 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • * 6-8 łyżek mąki pszennej
    * 3 jajka rozm. L
    * 1,5 l. mleka
Wystaw ocenę:

4.84 (195 ocen)

Zobacz również:

Zupa mleczna Lane kluski Śniadanie

Lane kluski na mleku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W kubeczku wymieszałam mąkę i jajka na gładką i lejącą się masę.




    Wlewałam takie ciasto cienką strużką do wolno gotującego się mleka. Delikatnie mieszałam w tym czasie łyżką, robiąc tym samym miejsce dla następnej porcji ciasta.
    Zagotowałam na krótko całość od czasu do czasu mieszając, by kluski nie przywarły do dna garnka.

Porady

* ciasto nie może być za rzadkie, bo zagęści tylko mleko * mieszać delikatnie ciasto w gotującym się mleku, bo im szybciej się miesza to ciasto rozdrabnia się i nie uzyskamy kształtu lanych klusek * ja lubię sól do takiej potrawy, jeśli ktoś lubi może osłodzić * ilość mąki zależy od wielkości jajek, ja często gotuję z jajek wiejskich a te bywają dużo większe niż ze sklepu, średnio wypada 2 łyżki mąki na 1 jajko

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Nabiał

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować