Kulebiak wielkanocny

0 (0 ocen)

z białą kiełbaską własnej roboty, gotowanym jajkiem, grzybami i wędzonym boczkiem

Składniki:

  • ciasto :
    500 g maki pszennej + 40 g drożdży
    150 ml ciepłego mleka + łyżeczka cukru
    200 g jogurtu naturalnego (ja wzięłam gęsty)
    1 żółtko
    75 ml oleju (5 łyżek)
    50 g miękkiego masła
    płaska łyżeczka soli
    do posmarowania : 1 żółtko + 4 łyżki mleka + mak do posypania
    farsz :
    3 - 4 białe kiełbasy + 150 g wędzonego boczku
    4 jajka ugotowane na twardo
    2 cebule + olej do smażenia
    ok. 4 łyżki pokrojonych grzybów z solanki lub mrożonych
    5 łyżek słodkiej śmietanki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Kulebiak Jajko Przystawki

Kulebiak wielkanocny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0oxy3uc 1. Zrobić nadzienie : boczek pokroić w kostkę, cebulę i kiełbasę w talarki, przesmażyć na oleju, dodać grzyby i śmietanę, chwilę poddusić, ostudzić.
  • image-045arx4 2. Z mleka, drożdży, cukru i łyżki mąki zrobić zaczyn i postawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
    Mąkę przesiać, dodać sól, żółtko, olej, jogurt, masło, wyrośnięty zaczyn i zagnieść jednolite ciasto, postawić w cieple przykryte ściereczką.

    Jak ciasto podwoi swoją objętość podzielić na mniejsze porcje, każdą rozwałkować, jeśli kulebiak ma mieć okrągłą formę wyciąć koło.
  • image-14lrmeq 3. Na każdy placek położyć porcję farszu, kawałki jajka i ewentualnie posiekaną zieleninę.
  • image-0eojcua 4. Ponacinać i przy pomocy rozbełtanego żółtka z mlekiem dowolnie sklejać.
  • image-2bbklmg 5. Wierzch posmarować i posypać makiem, kłaść na blachę wysmarowaną tłuszczem.
  • image-0wi4k2q 6. Piec w 180 stopniach ok. 35 minut (jeżeli termoobieg).
  • image-1xq8etc 7. Podawać na ciepło pokrojone na mniejsze części w towarzystwie żurku.
  • image-29si4ek 8. Smacznego !
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Grzyby Jajka Kiełbasa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować