Kulebiak wielkanocny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zrobić nadzienie : boczek pokroić w kostkę, cebulę i kiełbasę w talarki, przesmażyć na oleju, dodać grzyby i śmietanę, chwilę poddusić, ostudzić.
2.Z mleka, drożdży, cukru i łyżki mąki zrobić zaczyn i postawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Mąkę przesiać, dodać sól, żółtko, olej, jogurt, masło, wyrośnięty zaczyn i zagnieść jednolite ciasto, postawić w cieple przykryte ściereczką.
Jak ciasto podwoi swoją objętość podzielić na mniejsze porcje, każdą rozwałkować, jeśli kulebiak ma mieć okrągłą formę wyciąć koło.
3.Na każdy placek położyć porcję farszu, kawałki jajka i ewentualnie posiekaną zieleninę.
4.Ponacinać i przy pomocy rozbełtanego żółtka z mlekiem dowolnie sklejać.
5.Wierzch posmarować i posypać makiem, kłaść na blachę wysmarowaną tłuszczem.
6.Piec w 180 stopniach ok. 35 minut (jeżeli termoobieg).
7.Podawać na ciepło pokrojone na mniejsze części w towarzystwie żurku.
Komentarze