Lekkie śniadanie

Śniadanie nie bez powodów jest uznawane za najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Jego spożycie dostarcza energii do pracy i pozwala zachować koncentrację przez wiele godzin. Aby tak się jednak stało, należy postawić na zdrowe i lekkie śniadanie, pełne witamin, minerałów oraz innych niezbędnych składników odżywczych. Przedstawiamy ciekawe pomysły na zdrowe i lekkie śniadania.

Liczba przepisów: 3290

5 (3 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

image-1q5j9ty

5 (3 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Kulki drobiowe zapiekane w cieście drożdżowym

KORAL Powiem tylko że gorąco polecam :) 50 min

4.48 (174 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Jajka w sosie buraczkowym z kiełkami brokułu

Co lekkiego zjeść na śniadanie? 

Śniadanie lekkie powinno zostać przygotowane na bazie zdrowych produktów pochodzenia roślinnego, poddanych możliwe jak najkrótszej obróbce cieplnej w wysokiej temperaturze. Najlepiej sprawdzają się różnego rodzaju sałatki i koktajle warzywno-owocowe. Można również postawić na jajecznicę – w wersji wegetariańskiej jajka zastępujemy tofu. Jajecznica będzie smakowała wybornie, jeżeli zostanie wzbogacona o smak grzybów, cebulki, pomidora, papryki oraz aromatycznych przypraw. Oryginalnym pomysłem będzie np. jajecznika z kurkami i papryką, podana na ciepłym toście. 

Warzywa i owoce znajdujące się w zdrowym śniadaniu to bogate źródło wielu witamin, minerałów, enzymów, błonnika pokarmowego oraz wielu innych składników odżywczych. Aby witaminy mogły lepiej się przyswajać, warto dodać do śniadania nieco tłuszczu. Można chociażby wlać do sałatki łyżkę oliwy z oliwek, a pieczywo – najlepiej razowe – posmarować awokado zamiast tłustym masłem zawierającym sporą ilość cholesterolu.

Na lekkie śniadanie warto także podać do chleba różnego typu pasty roślinne – świetnie sprawdza się chociażby hummus, który robi się m.in. z ciecierzycy, pasty tahini, czosnku, cebuli oraz posiekanej drobno natki pietruszki. Niezbędne jest ponadto dodanie indyjskiej przyprawy, jaką jest kumin. 

Fit śniadanie z owocami 

Zdrowe i delikatne śniadanie warto przygotowywać z dodatkiem owoców. Doskonale komponują się z nimi różnego rodzaju płatki – np. owsiane, jaglane czy orkiszowe. Można również dodać do płatków jogurt naturalny oraz ulubione bakalie, dzięki czemu tego typu śniadanie będzie nie tylko zdrowe, lecz także smaczniejsze i bardziej pożywne. W celu nadania słodkości można wykorzystać np. miód, ksylitol czy erytrytol. 

Dobry pomysł na lekkie śniadania z owocami to np. jaglanka z truskawkami i czereśniami. Można zrobić ją zarówno z płatków jaglanych, jak i kaszy jaglanej – oba te produkty z ziaren prosa w połączeniu z owocami wychodzą wyborne. Najlepiej wybrać świeże i dojrzałe czereśnie oraz truskawki – można je dostać w sklepach i na targach w sezonie letnim. Jaglanka doskonale smakuje z dodatkiem mleka oraz syropu klonowego. Lubią ją zwłaszcza dzieci, ze względu na jej słodki smak.  

Szybkie lekkie śniadanie to także owocowe koktajle. Do ich przygotowania można użyć różnych owoców – świetnie sprawdza się m.in. banan, awokado, truskawka, malina, kiwi czy mango. Aby koktajl był jeszcze zdrowszy, warto dodać do niego niedużą ilość szpinaku lub sałaty. Koktajl na śniadanie powinien być sycący. Stanie się tak, jeżeli zostanie do niego dodane siemię lniane, orzechy, migdały, sezam czy suszone owoce. Koktajle można robić nie tylko z mlekiem, lecz także z jogurtem naturalnym oraz napojami roślinnymi – np. migdałowym, kokosowym, ryżowym czy owsianym. 

Lekkie sałatki na śniadanie 

Osoby zastanawiające się, co lekkiego na śniadanie najlepiej zjeść w przypadku braku sporej ilości wolnego czasu o poranku, powinny postawić na zdrowe sałatki, pełne witamin i minerałów. Dobrym pomysłem na lekkie śniadanie będzie np. sałatka z rukolą, mozzarellą, pomidorkami i oliwkami. Najlepiej dodać do niej również cebulę, ogórek oraz pestki dyni lub słonecznika. Sałatka ta wychodzi wyjątkowo kolorowa, dzięki czemu pięknie prezentuje się na stole. Sprawdzi się podczas różnego rodzaju imprez, w tym z okazji wesela, pierwszej komunii, urodzin, imienin czy jubileuszów. Można podać ją do głównego obiadu, a także spożyć jako przystawkę. 

Na zdrowe śniadanie świetnie sprawdzi się także lekka sałatka z rukolą, awokado, suszonymi pomidorami, mozzarellą i pomidorami koktajlowymi. Jest ona pełna witamin i niezwykle sycąca. Wyróżnia się wyrazistym smakiem oraz niespotykanym aromatem. W celu podkreślenia smaku warto dodać do sałatki nieco ostrej musztardy oraz soku z cytryny.