kapuśniaczki

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Idealne do barszczu

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • ciasto:
    400g mąki
    2 jajka
    szczypta cukru
    szczypta soli
    42g drożdży (1 mała kostka lub ok. 1/2 dużej)
    175ml ciepłego mleka
    50g rozpuszczonej margaryny
    1 łyżka ziół toskańskich (kotanyi)
    1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego

    farsz:
    1/2 główki kapusty
    olej
    sól/ pieprz/ pieprz ziołowy/ słodka papryka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Kapuśniaczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. CIASTO: Mąkę, cukier, sól, zioła i pieprz wsypać do miski, dodać jajka. Mleko podgrzać, rozpuścić w nim drożdże – wlać do pozostałych składników i wyrobić ciasto, pod koniec wyrabiania dodać roztopione masło(nie gorące!). Gdy wszystkie składniki będą połączone, ciasto przekładamy na stolnicę wysypaną mąką i wyrabiamy do pożądanej konsystencji. Pozostawiamy na stolnicy około 10-15 minut, w tym czasie przygotowujemy farsz.
  • 2. FARSZ: Kapustę szatkujemy, gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Gdy wystygnie odciskamy ją w dłoniach, układamy na desce i kroimy na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy kapustę, doprawiamy i smażymy przez ok. 10 minut do połączenia się aromatów.
  • 3. KAPUŚNIACZKI: Ciasto dzielimy na 2 części, rozwałkowujemy na prostokąty, nakładamy na środek kapustę, zwijamy jak roladę i kroimy na kawałki. Gotowe kapuśniaczki układamy na blasze wyłożone papierem do pieczenia, pieczemy w temperaturze 180 stopni (funkcja grzania termoobieg) przez ok. 20 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Śniadanie Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować