Faworki ziemniaczane

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Chrupiące z dodatkiem czosnku i szczypiorku zanurzone w pikantnym keczupie to to, co lubię.

  • 60 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • masło - 200 g
    mąka - 400 g
    ziemniaki 400 g ugotowane
    szczypiorek - 1 pęczek
    czosnek - 1 łyżka ( granulowany )
    sól i pieprz
    papryka słodka - 1 i 1/2 łyżeczki
    papryka ostra - szczypta
    Dodatkowo :
    jajko do posmarowania
    czarnuszka do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Faworki Przekąski

Faworki ziemniaczane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Faworki ziemniaczane 1. Ugotowane ziemniaki w całości zetrzeć na tarce o średnich otworach.
  • Faworki ziemniaczane 2. Mąkę wysypać do miski dodać pokrojone miękkie masło rozcierać składniki w dłoniach aż powstanie kruszonka.
  • Faworki ziemniaczane 3. Dodać do kruszonki ziemniaki i przyprawy.
    Szczypiorek opłukać drobno pokroić, dodać do ziemniaków.
  • Faworki ziemniaczane 4. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, zagnieść ciasto i uformować kulę.
    Włożyć ciasto do foliowego woreczka i odstawić na 1,5 godz. do lodówki.
  • Faworki ziemniaczane 5. Po tym czasie wyjąć ciasto rozwałkować, pokroić na szersze paski.
  • Faworki ziemniaczane 6. Część pasków skręcić resztę przepleć przez otwór w środku.
  • Faworki ziemniaczane 7. Układać na wyłożonej papierem i wysmarowanej tłuszczem blasze faworki posmarować rozbełtanym jajkiem i posypać czarnuszką.
    Piec w nagrzanym piekarniku do 220 stop, przez około 15 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czarnuszka Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować