Chrupiące, kruche mocno orzechowe ciastka z kawałkami czekolady to świetny dodatek do kawy, herbaty czy kubka mleka.
15 min
Dla 7 osób
Łatwy
Składniki:
150 g mąki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
40 g orzechów włoskich
70 g gorzkiej czekolady
100 g masła orzechowego
60 g miękkiego masła
1 duże jajko
100 g cukru
Orzechowe ciastka z czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę z proszkiem i sodą przesiać. Orzechy rozdrobnić w malakserze lub drobno posiekać. Dodać do mąki i wymieszać. Czekoladę rozdrobnić w malakserze lub posiekać na mniejsze kawałki. W misce zmiksować masło, masło orzechowe i cukier na puszystą masę. Dodać jajko i zmiksować do połączenia się składników. Dodać mąkę z dodatkami i krótko zmiksować. Dodać posiekaną czekoladę i wymieszać. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem. Formować małe kulki wielkości orzecha włoskiego i układać na blaszce w sporych odstępach. Kulki ciasta lekko spłaszczyć widelcem. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec przez ok. 15-18 minut do zarumieniania. Studzić na kratce.
Komentarze