Orzechowe ciastka z czekoladą

0 (0 ocen)

  • 15 min
  • Dla 7 osób
  • Łatwy

Chrupiące, kruche mocno orzechowe ciastka z kawałkami czekolady to świetny dodatek do kawy, herbaty czy kubka mleka.

  • 15 min
  • Dla 7 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 150 g mąki pszennej
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
    40 g orzechów włoskich
    70 g gorzkiej czekolady
    100 g masła orzechowego
    60 g miękkiego masła
    1 duże jajko
    100 g cukru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciastka Ciasteczka maślane

Orzechowe ciastka z czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę z proszkiem i sodą przesiać. Orzechy rozdrobnić w malakserze lub drobno posiekać. Dodać do mąki i wymieszać. Czekoladę rozdrobnić w malakserze lub posiekać na mniejsze kawałki. W misce zmiksować masło, masło orzechowe i cukier na puszystą masę. Dodać jajko i zmiksować do połączenia się składników. Dodać mąkę z dodatkami i krótko zmiksować. Dodać posiekaną czekoladę i wymieszać. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem. Formować małe kulki wielkości orzecha włoskiego i układać na blaszce w sporych odstępach. Kulki ciasta lekko spłaszczyć widelcem. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec przez ok. 15-18 minut do zarumieniania. Studzić na kratce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować