Jajka obojętnie pod jaką postacią u nas związane są z tradycją wielkanocną, carpaccio jest nie tylko proste ale i efektowne, krewetki dodają nowoczesności, dzięki temu jest niebanalnie i nie wieje nudą.Polecam na Wielkanocne śniadanie!
20 min
Składniki:
8 jajek
1/2 paczki miksu sałat
100 g małych krewetek z zalewy
sól morska do smaku
pieprz grubo mielony do smaku
Sos:
1/2 pęczka koperku
1 sos koperkowo ziołowy
3 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka wody
Jajeczne carpaccio z krewetkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jajka ugotować w osolonym wrzątku na twardo.Wystudzić w zimnej wodzie,obrać ze skorupek, a następnie pokroić w cienkie plastry.
2.Ułożyć na półmisku tak aby plastry zachodziły lekko na siebie posypać mieszanką sałat i osączonymi z zalewy krewetkami.
3.Sos koperkowy wymieszać z posiekanym drobniutko świeżym koperkiem wlać oliwę i łyżkę wody dokładnie wymieszać, doprawić solą i pieprzem do smaku, polać carpaccio, schłodzić i podawać.
Komentarze