Pizzerinki bolognese

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 5 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Dziś wpadłam na pomysł aby z sosu do spaghetti przygotować pizzerinki na puszystym cieście, okazało się strzałem w dziesiątkę każdy zajadał aż się uszy trzęsły. Takie bułeczki można zabrać z powodzeniem na piknik czy do szkoły są pyszne i sycące.

  • 1 godz. 5 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    1/2 kg mąki pszennej
    2 szklanki ciepłej wody
    300 g świeżych drożdży
    4 łyżki oleju
    szczypta soli

    Sos mięsny:
    350 g mięsa mielonego wieprzowego
    duży sos do spaghetii
    pieprz i sól
    2 łyżki oleju

    Dodatkowo:
    ser żółty
    ketchup
    6 pieczarek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Pizzerinki bolognese - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki na ciasto dokładnie zarobić, ciasto odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok 30 minut. Pieczarki kroimy, zalewamy odrobiną wody i dusimy chwilkę aby zmiękły.
  • 2. Na patelni rozgrzać olej i usmażyć mięso ok 20 minut aby nie było surowe, dodajemy sos i wszystko razem łączymy, przyprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.
  • pizzerinki bolognese 3. Ciasto dzielimy, wałkujemy i za pomocą małej miseczki odcinamy kółka, na każde kółeczko nakładamy porcję mięsa wraz z sosem, układamy uduszone pieczarki i ścieramy na nie żółty ser.
  • 4. Pizzerinki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na ok 15 minut, podajemy polane ketchupem lub innym sosem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować