-50 dag mąki
-20 dag cukru pudru
-2 jaja
-25 dag masła lub margaryny
-łyżka kakao
-łyżka proszku do pieczenia
-szklanka mleka
-6-7 łyżeczek gęstej konfitury lub powideł śliwkowych
-3-5 łyżek posiekanych bakalii (orzechy włoskie, rodzynki)
-olejek rumowy
-2 galaretki o jednym smaku, np. pomarańczowa lub morelowa
1.Mąkę przesiać na stolnicę, wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać zimne masło lub margarynę, posiekać wszystko nożem, po czym wsypać cukier, wbić jajka, wymieszać wszystkie składniki i szybko zagnieść ciasto. Następnie podzielić je na 2 równe części i upiec (w osobnych blaszkach) w temperaturze ok. 180st na jasnozłoty kolor. Jeden, jeszcze ciepły placek starannie rozkruszyć w misie, dodać kakao, bakalie, olejek rumowy i przegotowane letnie mleko. Utrzeć na jednolitą masę. Drugi placek posmarować konfiturą lub powidłami, przykryć utartą masą i schłodzić =. Na wierzch wylać zastygającą galaretkę przygotowaną w 3/4 wody podanej na opakowaniu. Wstawić bajaderkę do lodówki. Gdy galaretka zastygnie, pokroić całość na kwadratowe ciastka.
Komentarze