Zielone curry z groszkiem i ziemniakami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki obieramy i kroimy w drobną kostkę. Do miski wlewamy jogurt. Dodajemy 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, drobno posiekany korzeń imbiru, 2 łyżeczki garam masala, 1 łyżeczkę kurkumy, 1 łyżeczkę kolendry w proszku, sok z cytryny, sól, pieprz i dokładnie mieszamy. Ziemniaki dokładnie obtaczamy w powstałej marynacie i odstawiamy na 15 minut.
2.Na dużej patelni o grubym dnie rozgrzewamy olej i szklimy drobno posiekaną cebulę. Dodajemy 1 łyżeczkę kminku, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i drobno posiekane chili. Następnie wsypujemy marynowane ziemniaki. Całość smażymy ok. 10 minut, aż ziemniaki zmiękną.
3.Jeśli używamy groszku mrożonego, należy go ugotować i zblendować z dodatkiem wody z gotowania. Można użyć również groszku z puszki. Zblendowaną masę wlewamy na patelnię. Następnie dodajemy 1 łyżeczkę garam masala, 1 łyżeczkę kurkumy, 2 ziarna kardamonu i wlewamy śmietankę. Całość gotujemy do momentu aż sos osiągnie kremową konsystencję. Jeśli sos zbytnio zgęstnieje, można rozcieńczyć go wodą lub mlekiem.
Komentarze