Czekolada na gorąco z cynamonem, piankami i nutą pomarańczy

0 (0 ocen)

  • 10 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

W okresie jesienno-zimowym nie ma chyba lepszego poprawiacza humoru, niż czekolada na gorąco :) Gęsta, słodka i niezwykle aromatyczna.

  • 10 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 300 ml mleka 3,2%
    150 ml śmietany 30%
    150 g gorzkiej czekolady 70%
    50 g czekolady mlecznej
    1/2 łyżeczki cynamonu
    skórka otarta z 1 pomarańczy
    Dodatkowo:
    bita śmietana
    9 pianek marshmallow
    gorzkie kakao (do oprószenia)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Napoje

Czekolada na gorąco z cynamonem, piankami i nutą pomarańczy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko ze śmietaną podgrzać w rondelku, dodać połamaną na kostki czekoladę gorzką i mleczną, cynamon i skórkę startą z pomarańczy. Gotować na wolnym ogniu, mieszając trzepaczką, aż czekolada się rozpuści, a całość zacznie gęstnieć. Gorącą czekoladę przelać do szklanek, udekorować bitą śmietaną, piankami i posypać kakao.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować