Czeski gulasz piwny z zasmażaną kapustą

4.5 (170 ocen)

Pyszny gulasz naszych południowych sąsiadów. Z kruchutkim i mięciutkim mięsem i delikatnym smakiem piwa. Doskonale komponuje się z zasmażaną kapusta i plackami ziemniaczanymi lub knedlikami.

Składniki:

  • Na gulasz:
    500g łopatki
    2 duże cebule białe
    2-3 ząbki czosnku
    Łyżka masła klarowanego
    2 Łyżki mąki
    Papryka słodka, pieprz czarny, sól
    3 ziela angielskie, 2 listki laurowe
    Szklanka piwa jasnego

    Na zasmażaną kapustę:
    900g kiszonej kapusty (nie do końca odciśniętej)
    duża cebula
    łyżka smalcu
    łyżka masła
    pieprz, kminek

    Na placki ziemniaczane:
    1kg ziemniaków
    1 ½ białej cebuli
    Sól, pieprz
    Mąka pszenna
    Olej do smażenia

Wystaw ocenę:

4.5 (170 ocen)

Czeski gulasz piwny z zasmażaną kapustą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Gulasz:
    W garnku rozpuszczamy łyżkę masła klarowanego. Łopatkę myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Mięso mieszamy w miseczce z łyżką mąką i słodką papryką tak, aby pokryła całe mięso. Następnie dodajemy mięso do garnka z tłuszczem i przesmażamy kilka minut. Dodajemy poszatkowane w piórka cebule i czosnek w cienkie plasterki. Przesmażamy jeszcze kilka minut i zalewamy całość piwem oraz wodą tak aby przykryła mięso. Dodajemy ziele angielski i liść laurowy i dusimy na wolnym ogniu do miękkości mięsa (około godziny) od czasu do czasu mieszając. Doprawiamy do smaku sola i pieprzem. Gdy mięso będzie już miękkie i kruche mieszamy łyżkę maki z pól szklanki wody i wlewamy przez sitko do gulaszu.

    Serwujemy gorący z dodatkiem zasmażanej kapusty i placków ziemniaczanych lub knedlików.
  • 2. Kapusta:
    Cebule obrać i pokroić w drobna kostkę. W garnku roztopić smalec z masłem i przesmażyć na nim cebulkę do zeszklenia. Dodać poszatkowaną kapustę i kontynuować smażenie na wolnym ogniu prze około 8-10 minut. Wymieszać łyżkę mąki z niepełna szklanką wody. Wlać do kapusty przez sitko stale mieszając. Doprawić do smaku pieprzem i kminkiem
  • 3. Placki ziemniaczane:
    Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce o małych oczkach razem z cebulami. Porządnie odciskamy nadmiar soku z przetartej masy. Doprawiamy sola i pieprzem i dodajemy tyle mąki, żeby scaliła placki, ale żeby ciasto nie było twarde. Konsystencja ma przypominać gęstsze ciasto naleśnikowe. Smażymy na oleju na złoto z obu stron.

Porady

Uważajmy z piwem i nie dodawajmy go zbyt dużo, jak również nie używajmy piwa mocnego gdyż gulasz będzie za gorzki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Piwo Kapusta

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Czeska Smażenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować