Smaczne, syte danie jednogarnkowe :) Zaletą jego jest to, że oprócz mięsa i warzyw zawiera mięciutkie kluseczki ziemniaczane. Wszystko razem się świetnie komponuje i stanowi pełnowartościowy posiłek dla całej rodziny :)
40 min
Dla 6 osób
Łatwy
Składniki:
1 kg łopatki wieprzowej
2 puszki pomidorów krojonych
1 mała papryka czerwona i żółta
1 mała cebula czerwona
2 ząbki czosnku
1 łyżka papryki mielonej słodkiej
1 łyżka papryki mielonej ostrej
zioła prowansalskie
sól, pieprz
2 listki laurowe
3 ziela angielskie
olej do smażenia
kopytka: 800 g ziemniaków
2 szklanki mąki
1 jajko
Gulasz bałkański (z kopytkami) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki umyć i ugotować w łupinach w posolonej wodzie. Ostudzić.
2.Mięso umyć, osuszyć, pokroić w grubą kostkę. Przyprawić mieloną słodką i ostrą papryką oraz solą i pieprzem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Podsmażyć z każdej strony na rozgrzanym oleju, po czym przełożyć wraz z tłuszczem do głębokiego garnka. Na tej samej patelni rozgrzać olej i podsmażyć pokrojoną w kostkę paprykę i pokrojoną w piórka cebulę. Przełożyć do garnka z mięsem. Dodać 2 szklanki wody i gotować pod przykryciem ok.40 minut. Po tym czasie do garnka dodać pomidory z puszki i zioła prowansalskie. Gotować przez kolejne pół godziny.
3.W międzyczasie zmielić ugotowane ziemniaki. Przełożyć na stolnicę podsypaną mąką, dodać dwie szklanki mąki i wbić jajko. Wyrobić na gładkie ciasto. Z ciasta formować wałeczki, odcinać skośne, niewielkie kluseczki. Kluski wrzucać do gotującego się gulaszu (jeśli jest za gęsty, dodać trochę gorącej wody). Gotować przez kilka minut do wypłynięcia. Odstawić, aby smaki się połączyły, delikatnie przemieszać i podawać.
Komentarze