Pasta z twarogu i salcesonu

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Nietypowa pasta z białego sera i czarnego salcesonu. Do tego warzywa i grzyby, aromatyczne zioła i przyprawy, charakterny chrzan i prażone ziarenka słonecznika. Smaczny sposób na odmianę codziennych kanapek.

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 330 g salcesonu
    275 g twarogu tłustego 9% tłuszczu
    250 g oczyszczonych pieczarek
    1 czerwona słodka papryka szpiczasta (85 g)
    80 g obranej białej cebuli
    3 obrane ząbki czosnku
    2 łyżeczki chrzanu konserwowego
    2 łyżki prażonych ziaren słonecznika łuskanego
    2 łyżki oliwy lub oleju
    1 łyżka majonezu
    1 łyżka soku z cytryny
    1 łyżka jasnego sosu sojowego
    1 łyżeczka majeranku suszonego
    ½ łyżeczki suszonego rozmarynu
    1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
    ½ łyżeczki kminku mielonego
    ½ łyżeczki mielonych owoców kolendry
    ¼ łyżeczki mielonej chilli w płatkach
    sól do smaku
    pieprz cayenne do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Pasta z twarogu i salcesonu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pasta z twarogu i salcesonu 1. W garnku rozgrzać oliwę/olej, dodać drobno pokrojone pieczarki, pokrojony w kostkę miąższ papryki oraz posiekane cebulę i czosnek. Wlać sok z cytryny i sos sojowy, wsypać zioła i przyprawy – majeranek, rozmaryn, paprykę w proszku, kminek, owoce kolendry, chilli. Składniki dusić ok. 15 min (aż odparuje powstały płyn), a następnie wystudzić.
    Twaróg przełożyć do miski, dołożyć chrzan i duszone składniki.
  • Pasta z twarogu i salcesonu 2. Dodać pokrojony w małą kostkę salceson, wsypać słonecznik. Całość dokładnie wymieszać z dodatkiem majonezu. Pastę doprawić do smaku solą oraz pieprzem cayenne.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować