Tahini i orzechy, czyli ciasteczka tureckie

4.51 (148 ocen)

  • Więcej niż 10 osób

Jeżeli jesteście fanami naszych rodzimych sezamów, te ciasteczka na pewno Wam zasmakują

  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • 1 szklanka pasty tahini
    1 szklanka cukru
    1 szklaka orzechów włoskich, pokruszonych
    3 szklanki mąki pszennej
    1/2 szklanki mąki pszennej, pełnoziarnistej
    100 g masła o temperaturze pokojowej
    1/2 szklanki oleju
    1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
    Opcjonalnie:
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wystaw ocenę:

4.51 (148 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciastka Sezamki

Tahini i orzechy, czyli ciasteczka tureckie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Tahini i orzechy, czyli ciasteczka tureckie-1 1. 1. Połącz w misce pastę tahini, olej rzepakowy, masło i cukier.

    2. Dodaj orzechy włoskie, wanilię i proszek do pieczenia.

    3. Zagnieć całość, powoli dosypując mąkę.Ciasto powinno być nieco lepkie. Bardzo ważne jest, aby nie było twarde!

    4. Teraz uformuj kulki wielkości orzecha włoskiego (łatwo nie będzie, ponieważ ciasto może się kruszyć).

    5. Połóż kulki na blasze do pieczenia, wyłożonej papierem albo matą silikonową i piecz w piekarniku nagrzanym do 175°C, aż ciastka "popękają", około 30minut. Jednak wyjmij je z piernika zanim za bardzo się zarumienią.

    6. Bardzo delikatnie przełóż ciastka na kratkę, aby mogły ostygnąć.

    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sezam Tahini

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Turecka Impreza Urodziny

Podobne przepisy

To może cię zainteresować