Greckie Pasteli Sezamowe

0 (0 ocen)

  • 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Przysmak ten wywodzi się ze starożytnej Grecji i najczęściej można go spotkać z dodatkiem migdałów. U mnie propozycja bez migdałów która bardzo nam smakowała i postanowiliśmy nic w niej nie zmieniać. Robi się je szybko więc spragnionym słodyczy na pewno się spodobają.
Smakiem jak i wyglądem są prawie identyczne z naszymi rodzimymi sezamkami :)

  • 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki na foremkę 20 x 12 cm:



    1 szkl ziaren sezamu
    1 szkl miodu
    ewentualnie 2-3 łyżki migdałów
    garnek/rondelek z grubym dnem
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciastka Sezamki Pasty

Greckie pasteli sezamowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Ziarna sezamu prażymy na patelni do uzyskania lekko złotego koloru.

    2. Do podprażonych ziaren dodajemy miód i całość gotujemy do zgęstnienia przez około 10-15 minut.

    3. Foremkę lub prostokątną patere smarujemy wodą, wykładamy na nią masę i rozprowadzamy na grubość około 0,5 cm. Możemy pomóc sobie kładąc na wierzch pergamin i wałkując całość wałkiem na odpowiednią grubość. Następnie usuwamy papier, a masę kroimy na nieduże prostokąty.

    Za pomocą metalowej szpatułki albo noża, gotowe pasteli przenosimy do pudełka wyłożonego papierem do pieczenia. Przechowujemy je w temp. pokojowej lub w lodówce. Smacznego !!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Miód Sezam

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować