Sandesz - indyjski deser

4.5 (161 ocen)

  • 4 godz.

W weekend byłam na urodzinach, więc na niedzielę do kawy postanowiłam zrobić słodką przekąskę, którą można zjeść również w późniejszym czasie. Padło na sandesz - słodkie kulki robione z sera panir. W moim przypadku były zrobione z sera typu włoskiego, który również się nadaje do ich przygotowania.

  • 4 godz.

Składniki:

  • 500 g sera panir lub sera typu włoskiego np. capresi
    170 g orzechów włoskich (bez łupin)
    150 g cukru pudru
    3 kopiaste łyżki kakao
    3 łyżeczki cukru z wanilią i kardamonem (można dać cukier waniliowy i podprawić kardamonem)
    kokos do obtaczania kulek
Wystaw ocenę:

4.5 (161 ocen)

Zobacz również:

Desery Słodycze

Sandesz - indyjski deser - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Łączenie składników. 1. Ser odcisnąć z nadmiaru wody, zblendować i umieścić w misce. Orzechy zmielić na drobny pył i dodać do sera. Wsypać cukier waniliowy z kardamonem, przesiać przez sitko cukier puder i kakao. Wszystko zagnieść razem na jednolitą masę.
  • Tworzenie kulek. 2. Lepić małe kulki i obtaczać je w kokosie. Gotowe umieścić w zamkniętym naczyniu i włożyć do lodówki na minimum 3 godziny żeby stwardniały.

Porady

Koniecznie ser odciśnijcie z nadmiaru wody, w przeciwnym razie kulki będą zbyt lepkie.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Indyjska Dieta hinduska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować