Zupa gulaszowa

4.5 (184 ocen)

Pyszna rozgrzewająca zupa!

Składniki:

  • 1/2 kg łopatki
    1 papryka czerwona
    4 ziemniaki
    2 pomidory
    2 cebule
    1 łyżka słodkiej papryki
    1/2 łyżeczki ostrej papryki
    sól, pieprz
    1-2 łyżki smalcu
    ok 4 łyżki margaryny
    ok 2 łyżeczki mąki pszennej

    Bulion:
    1l wody
    1 marchewka
    1 pietruszka korzeń
    1/4 selera
    1 łyżeczka wegety
    2 liście laurowe
    4 ziela angielskie
Wystaw ocenę:

4.5 (184 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zupa gulaszowa

Zupa gulaszowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • bulion 1. Ugotować bulion: Warzywa obrać, przekroić wzdłuż, wrzucić do wody i gotować wraz z liściem laurowym, zielem angielskim i wegetą do miękkości warzyw.
  • łopatka 2. Mięso umyć i pokroić w średniej wielkości kostkę, oprószyć solą i pieprzem, smażyć na rozgrzanej margarynie ok 15min, często mieszając.
  • Dodać bulion i cebulę 3. Cebule pokroić w kostkę, dodać do przyrumienionego mięsa, chwilę podsmażyć. Wlać bulion wraz z liściem laurowym i zielem angielskim. Gotować zupę na małym ogniu pod przykryciem do miękkości mięsa.
  • dodać paprykę, ziemniaki i pomidory 4. Paprykę, ziemniaki i sparzone ze skórki pomidory pokroić w większą kostkę, dodać do zupy. Gotować do miękkości.
  • dodać przyrumienioną słodką paprykę 5. Słodką paprykę przyrumienić na smalcu, dodać do zupy.
  • zagęścić zupę 6. Zupę zagęścić mąką pszenną rozmieszaną w małej ilości wody, przyprawić do smaku.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Węgierska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować