Gulasz z gotowanych warzyw - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Szynkę myjemy, oczyszczamy z błon i kroimy w dużą kostkę. Cebulę i paprykę kroimy w kostkę. W/w składniki wrzucamy na patelnie na rozgrzaną łyżeczkę oleju, przyprawiamy pieprzem i słodką papryką.
2.Składniki na patelni delikatnie podsmażamy, a następnie zalewamy bulionem, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, przykrywamy i dusimy an wolnym ogniu ok 20 minut co pewien czas mieszając.
3.Ugotowane warzywa z bulionu kroimy w kostkę.
4.Po 20 minutach do zawartości patelni dodajemy warzywa i trzymamy na ogniu jeszcze ok 5-10 minut. Do gulaszu dodajemy sól i mąkę, która delikatnie zagęści sos. Smacznego:)
Porady
* bulion warzywny - ugotowałam z 1x marchewki, 1x pietruszki i 1/2x selera zalanych ok 1,5 l wody
Komentarze