Pieczony boczek na kanapki

4.8 (5 ocen)

  • 15 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Mięso boczku nie jest najchudsze, ale od czasu do czasu można własnoręcznie upiec aromatyczny, soczysty i smaczny boczek.

  • 15 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 900 gramów surowego boczku wieprzowego
    garść majeranek
    15 sztuk ziela angielskiego
    4-5 liści laurowych
    4 ząbki czosnku
    sól, pieprz,majeranek,słodka papryka
Wystaw ocenę:

4.8 (5 ocen)

Zobacz również:

Wędliny

Pieczony boczek na kanapki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • boczek 1. Boczek należy dokładnie umyć i osuszyć i przełożyć do miski.Nacieramy sporą ilością soli – 3-4 łyżeczki soli. Nacinamy boczek,dodajemy wyciśnięty czosnek, liście laurowe, ziele angielskie,słodką paprykę,tymianek, pieprz oraz dużą ilość majeranku – tak, żeby przykrył cały boczek.
    Boczek odkładamy na kilka godzin do zamarynowania.
    Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni.
    Boczek przekładamy do naczynia żaroodpornego i wkładamy do piekarnika i pieczemy w temperaturze 220 stopni przez 10 minut.
    Po 10 minutach zmniejszamy temperaturę do 140 stopni i pieczemy pod przykryciem przez kolejne 2 godziny.
    Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować