Japoński makowiec z pijaną śliwką

4.5 (191 ocen)

Makowiec japoński to jeden z moich ulubionych. Zazwyczaj wykończony jest czekoladową polewą. Osobiście polecam nieco bogatszą jego odsłonę. Jako, że uwielbiam ciasta mocno alkoholowe wykończyłam go śliwkami nasączonymi alkoholem. Do tego dużo ilość czekolady i makowiec nie ma sobie równego:).

Składniki:

  • Blaszka 25x 36 cm
    Ciasto makowe:
    • 500 gram maku,
    • 500 gram cukru pudru,
    • 700 gram jabłek,
    • 11 łyżek kaszy manna,
    • 11 jajek,
    • 250 gram masła,
    • 3 łyżeczki proszku do pieczenia,
    • Olejek migdałowy na zapach,
    • Około 0,5-3/4 szklanki bakalii,
    Masa czekoladowa:
    • ¾ kostki masła,
    • 1 duże jajko,
    • 2 łyżki cukru,
    • 100 gram deserowej czekolady
    Dodatkowo:
    • Około 500 gram śliwki kalifornijskiej,
    • Alkohol do zalania,
    • 1 czekolada mleczna,
    • 1,5 czekolady deserowej,
    • Około ¼ szklanki śmietanki
Wystaw ocenę:

4.5 (191 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Makowiec Desery

Japoński makowiec z pijaną śliwką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • przygotowane żółtka, tłuszcz i cukier przed ucieraniem 1. CIASTO MAKOWE: Mak zaparzamy. Gotowy odsączamy i studzimy. Zimny mielimy 2 razy.
    Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach.
    Żółtka przekładamy do miski. Dodajemy do nich masło oraz cukier puder. Całość ucieramy na puch.
  • dodanie jabłek 2. Do puszystej masy dodajemy porcjami mak. W dalszej kolejności dodajemy olejek migdałowy, kaszę oraz jabłka.
  • dodanie białek 3. Na koniec całość łączymy z ubitymi białkami oraz bakaliami.
    Masę makową wykładamy na przygotowaną blaszkę. Ciasto pieczemy w 180°C około 60 minut. Upieczone studzimy.
  • odsączenie śliwek 4. MASA: Jajko ubijamy z cukrem na parze. Masło ucieramy na puch. Do utartego dodajemy ubite jajko. Na koniec do całość dodajemy rozpuszczoną czekoladę.
    Gotową masę wykładamy na zimny makowiec.
    WYKOŃCZENIE:
    Śliwki przekładamy do litrowego słoika i zalewamy alkoholem (u mnie pół na pól: wódka i spirytus). Tak przygotowane śliwki odstawiamy na noc.
    Przed wyłożeniem na ciasto owoce dokładnie odsączamy na gęstym sicie.
  • wyłożenie śliw 5. Odsączone wykładamy na masę czekoladową.
  • wylanie czekolady 6. W rondelku rozpuszczamy czekolady z niewielkim dodatkiem śmietanki. Płynną polewamy wierzch śliwek. Ciasto schładzamy, by czekolada zastygła. Gotowe.

Porady

Ciasto najlepiej kroimy rozgrzanym nożem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Jabłka Mak Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Japońska Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować