Śledzie w sosie tzatziki

0 (0 ocen)

  • 20 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Polecam. Bardzo dobre.

  • 20 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 4 płaty śledziowe matiasy
    zielony ogórek wąż ok 100 g
    2 łyżki jogurty naturalnego
    2 łyżki majonezu
    2 łyżki posiekanego koperku ( u mnie mrożony )
    2 ząbki czosnku
    pieprz cytrynowy
    sól do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Śledzie w sosie tzatziki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Śledzie wymoczyć w wodzie ok. 2 godz. Osuszyć papierowymi ręcznikami. Pokroić na kawałki ok 2 cm. Można pokroić po skosie, żeby ładnie wyglądały.
    Umyty zielony ogórek obrać i zetrzeć na tarce na małych oczkach. Powstały sok z ogórka usunąć najlepiej na sicie odciskając.
    Ogórka przełożyć do salaterki i dodać jogurt, majonez, posiekany koperek, przeciśnięty przez praskę czosnek, pieprz cytrynowy. Pomieszać. Dodać pokrojone śledzie. Sól dodać do smaku.
    Wstawić do lodówki na ok 2 godziny żeby smaki się połączyły.
    Można zajadać np ze świeżymi ziemniakami.
    Można podać jako przystawkę np na Wigilię.
    Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować