Tuszki świeżych śledzi bałtyckich w zalewie miodowej

5 (1 ocen)

  • 30 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Syn wracając z wczasów nad naszym Bałtykiem kupił młode śledzie prosto z kutra. Dzięki temu zrobiłam pyszne domowe marynowane śledzie.

  • 30 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 700 g świeżych tuszek śledziowych
    1/2 szklanki octu spirytusowego 10%
    3/4 szklanki leśnego miodu
    3 szklanki wody
    1 cebula cukrówka
    1 łyżka soli
    4-5 kulek ziela angielskiego
    3-4 liście laurowe
    1 łyżeczka gorczycy
    kilka ziaren zielonego pieprzu
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Sledzie marynowane

Tuszki świeżych śledzi bałtyckich w zalewie miodowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Śledzie dokładnie umyłam, usunęłam kręgosłupy płetwy i większe ości. W garnku zagotowałam wodę z przyprawami i gotowałam około 5 minut. Wrzuciłam cebulę pokrojoną w plastry i jeszcze gotowałam 1 minutę. Zdjęłam garnek z ognia wlałam ocet i miód. Dokładnie wymieszałam. Śledzie układałam w słoikach przekładając plastrami cebuli. Zalałam zimną zalewą. Wstawiłam do lodówki. Śledzie są gotowe do spożycia po 3-4 dniach. Można je przechowywać w lodówce do 2 tygodni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śledzie Miód Ocet Cebula

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować