REKLAMA

Sposób przygotowania:

Ilość osób:

Sposób podania:


Poziom trudności:


Czas przygotowania:

Inne:

Przepisy na: Śledzie

Śledzie należą do najczęściej spożywanych przez Polaków ryb. Pojawiają się na stole głównie w okresie postnym oraz w czasie Bożego Narodzenia. Warto jednak spożywać je również na co dzień ze względu na ich wyjątkowe właściwości odżywcze. Podpowiadamy, co można zrobić ze świeżych śledzi oraz ile czasu je moczyć. Przedstawiamy także pomysły na potrawy ze śledzi solonych.

liczba przepisów: 1581

Śledzie: wartości odżywcze

Śledzie są rybą morską wyjątkowo bogatą w jednonienasycone kwasy tłuszczone Omega-3. Warto sięgać po nie również ze względu na sporą zawartość witaminy D3, na której niedobory jesteśmy narażeni zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym. W śledziu można także znaleźć sporą ilość dobrze przyswajalnego białka, jodu, żelaza, selenu, cynku oraz witamin z grupy B, witaminę A oraz E. Ryba ta jest jedynie w niewielkim stopniu zanieczyszczona metalami ciężkimi, takimi jak np. rtęć. Może więc być bez obaw spożywana przez kobiety w ciąży, a także podawana dzieciom. Śledź nie jest gatunkiem zagrożonym wyginięciem. 

Regularne spożywanie potraw ze śledzi pozwala zapobiec chorobom układu krwionośnego, w tym miażdżycy. Ryba ta sprzyja wyregulowaniu profilu lipidowego, obniża poziom ciśnienia tętniczego, wzmacnia serce oraz działa pozytywnie na procesy pamięci, opóźniając demencję. Wzmacnia odporność organizmu i dobrze działa na układ nerwowy. Wprowadzenie śledzia do swojej diety pozwala ponadto zapobiegać problemom z tarczycą. 

Jak przyrządzić śledzie?

Istnieje wiele pomysłów na to, co można zrobić ze świeżych śledzi. Ryba ta nadaje się zarówno do pieczenia, marynowania czy gotowania na parze. Świetnie smakuje jako przekąska do pieczywa, składnik sałatek, koreczków czy past. Najczęściej śledzie są przyrządzane w oleju, zalewie octowej lub śmietanie. Świetnie komponują się również z buraczkami, majonezem oraz sosem pomidorowym.  

Sporo osób zadaje sobie pytanie, ile moczyć śledzie. Odpowiedź jest w tym przypadku uzależniona on rodzaju ryby. Najdłużej moczy się całe świeże śledzie – najlepiej zostawić je w zimnej wodzie na kilkanaście godzin. Pozwala to pozbyć się nieprzyjemnego zapachu ryby oraz nadmiaru soli. Czas moczenia można nieco skrócić w przypadku wypatroszonego śledzia. Kupione w sklepie gotowe płaty śledziowe wystarczy moczyć przez 2-3 godziny. Najkrócej w wodzie mogą pozostać młode matiasy – wystarczy namaczać je do 15 minut. Śledzie można moczyć nie tylko w wodzie, lecz także w maślance, kefirze, mleku, a nawet winie czy piwie. Dobrym pomysłem będzie pozostawienie ich w wodzie mineralnej z dodatkiem soku z cytryny lub octu winnego. 

Do marynowania śledzi warto wykorzystać olej, sok z cytryny, cebulę, czosnek, a także aromatyczne przyprawy, takie jak np. pieprz cytrynowy, gałka muszkatołowa, imbir, kurkuma czy mielona papryka. 

Przepisy na śledzie

Przedstawiamy inspiracje na potrawy ze śledzi solonych. Dobry przepis na śledzie to np. sałatka śledziowa z marynowaną papryką i konserwowymi ogórkami. Można przygotować ją bardzo szybko z dostępnych pod ręką składników. Śledzie w sałatce doskonale komponują się z majonezem, cebulą marynowaną papryką, olejem i pieprzem cytrynowym. Sałatka w tej wersji jest świetnym pomysłem na obiad w okresie postnym. 

Polecamy również śledzie pod pierzynką z buraczkami, ziemniakami, jajkiem na twardo i majonezem. Jest to wyjątkowo pożywna potrawa, która sprawdzi się podczas rodzinnych spotkań. Buraczki warto podpiec w piekarniku, aby uzyskały atrakcyjny aromat.

Warty uwagi pomysł na śledzie to również pasta śledziowa z orzechami i rodzynkami. Wychodzą słodziutkie, delikatne i bardzo pożywne. Najlepiej użyć do przygotowania pasty orzechy włoskie, bogate w kwasy tłuszczowe Omega-3. Smarowidło w tej wersji zyskuje wyrazisty smak dzięki dodaniu przypraw korzennych, takich jak cynamon, imbir i gałka muszkatołowa. 

Miłośnikom orientalnych przysmaków zapewne zasmakują śledzie z dymką w sosie curry. Można je wykorzystać jako przystawkę podczas imprezy czy uroczystości rodzinnej. Najlepiej podawać je z kwaśną śmietaną oraz świeżym chlebem.  

Oryginalny pomysł na śledzie to również filety śledziowe z cebulką w sosie pomidorowym. Wychodzą wyraziste w smaku i pięknie prezentują się na stole – zwłaszcza, jeżeli zostaną udekorowana świeżym szczypiorkiem. Warto podać je do rodzinnego stołu w okresie wielkanocnym.