skwarki

Skwarki można przygotować ze słoniny lub z tłustego boczku. Powstają z pozostałości po produkcji tłuszczów wytopionych z tkanki tłuszczowej zwierząt, w tym przede wszystkim smalcu. Jest to smakowity dodatek do wielu różnych dań. Niektórzy wprost nie potrafią sobie wyobrazić na przykład pierogów bez okrasy w postaci właśnie skwarek. Do czego jeszcze pasują skwarki i co można z nimi zrobić? Dla jakiej kuchni są charakterystyczne?

Liczba przepisów: 34

Co to są skwarki? W jakiej kuchni królują?

Skwarki to drobne, posiekane kawałki słoniny lub boczku. Przygotowuje się je na patelni - są gotowe kiedy pięknie się zarumienią. Wówczas też najlepiej smakują. Zwykle stosowane są razem lub zamiennie ze smażoną cebulą jako okrasa do dań. Skwarki są powszechnie wykorzystywane w polskiej kuchni. Wiele dań charakterystycznych dla danych regionów przygotowywanych jest właśnie z nimi - na przykład popularne, szare kluchy ze skwarkami, z których słynie kuchnia wielkopolska.

Jaki boczek na skwarki?

Skwarki mogą zostać przygotowane zarówno ze słoniny, jak i z tłustego boczku. Oczywiście, ilość mięsa również musi być w nim spora - gdy bowiem tłuszcz się wytopi, właśnie mięso zostanie. To będą owe smakowite kawałki, którymi można okrasić ziemniaki czy pierogi. Skwarki można przygotować zarówno z boczku surowego, jak i wędzonego - niektórzy łączą te dwa rodzaje, uważając że wówczas smak jest najlepszy. Skwarki można zjadać od razu, albo zużyć później. Popularny jest też smalec ze skwarkami z boczku, który można doprawić majerankiem, solą i pieprzem.

Do czego pasują skwarki?

Skwarki pasują do wielu różnych rzeczy - są bardzo popularne w kuchni polskiej. Mimo że pozornie nadają daniom specyficzny smak i w związku z tym wydaje nam się, iż powinny trafiać wyłącznie do dań tłustych i słonych, nadają się też do ciast. Jest wiele przepisów na ciasta ze skwarkami. Mogą bowiem zostać wykorzystane w półkruchym cieście zamiast masła. Wystarczy je zmielić. Świetnie pasuje do ich smaku skórka pomarańczowa. W czasach PRL niezwykle popularne były też ciasteczka ze skwarkami - proste, ale niezwykle smaczne. Przygotowuje się je z dodatkiem mąki, cukru, jajek i proszku do pieczenia, a smak nadaje im jeszcze cukier wanilinowy. By powstały, skwarki również muszą zostać zmielone.

Wykorzystujemy też skwarki do pierogów, do makaronu, do klusków pszennych kładzionych, do kopytek, do ziemniaków, ale także i do zup. Doskonała w smaku jest na przykład zalewajka z dodatkiem skwarek. Skwarki i cebulka pasują do kiełbasy i kaszanki, a także do wielu innych mięs, którym dodają charakterystycznego smaku. Popularne są przy tym zarówno skwarki ze słoniny, jak i z boczku. Smalec z miękkimi skwarkami jest świetnym dodatkiem do mięs, do placków ziemniaczanych, do pierogów, ale można nim też posmarować kanapkę. Najlepiej smakuje, gdy położy się jeszcze na niej kiszonego ogórka. Na takim smalcu z dodatkiem skwarek można też po prostu usmażyć - tak mięsa, jak i na przykład jajecznice. Wszystkie podsmażane w ten sposób produkty będą smakowały wybornie.

Co można zrobić ze skwarek?

Skwarki dawniej dodawano do większej ilości rzeczy niż współcześnie myślimy. Między innymi w Tłusty Czwartek lądowały w pączkach. Jadło się je bowiem nie na słodko, lecz na słono - właśnie ze skwarkami, które oczywiście nadawały im zupełnie innego smaku. Nasi przodkowie chcieli się bowiem dobrze najeść przed 40-dniowym postem - pączki były więc smażone w głębokim, gorącym tłuszczu. W niektórych domach było to niemożliwe z uwagi na mniejszą ilość pieniędzy. Tam jednak przyjął się zwyczaj pieczenia pączków na przykład na blasze i okraszania ich obficie skwarkami by były odpowiednio tłuste.

Ze skwarek można zrobić naprawdę sporo. Możemy przygotować na przykład makaron ze skwarkami, kopytka czy kluski śląskie ze skwarkami, pierogi ruskie czy kapustę ze skwarkami, a nawet specjalne ciasteczka! Skwarki można też dodać do sałatki, okrasić nimi ziemniaki, przygotować z nich pastę kanapkową, a także jajecznicę. Pomysłów jest naprawdę wiele - skwarki ze słoniny czy boczku nadają się bowiem do wielu rzeczy. Popularnością cieszy się na przykład smalec ze skwarkami i boczkiem, Można go przygotować w słoikach na zimę - również z odrobiną mięsa.

To może cię zainteresować