Smaczne pierogi nadziane po brzegi gotowaną podprażoną kapustą. Obowiązkowe u nas jedno z dań Wigilijnych na stole omaszczone skwarkami ze słoniny mmmm...pycha!
1 godz. 20 min
Dla 6 osób
Łatwy
Składniki:
Ciasto:
1/2 kg mąki + do podsypania
ok szklanka ciepłej wody
2 łyżki oliwy z oliwek
jajko
Farsz:
średnia główka kapusty
duża cebula
100 g masła
pieprz
sól
Pierogi z kapustą gotowaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kapustę obieramy z liści te brzydsze wyrzucamy kroimy na 4 części myjemy i gotujemy do miękkości. Następnie mielimy w maszynce do mięsa. Cebulę podsmażamy na maśle na złoty kolor, dodajemy zmieloną kapustę i prażymy ok 20 minut. Odstawiamy do wystudzenia.
2.Mąkę przesiewamy dodajemy oliwę oraz jajko i wodę. Zarabiamy ciasto. Ciasto odstawiamy pod plastikową miseczkę aby odpoczęło będzie wtedy elastyczne.
3.Ciasto rozwałkowujemy cieniutko nakładamy farsz i zlepiamy pierogi.
4.Gotowe pierogi gotujemy w osolonej wodzie od momentu wypłynięcia na wierzch.
5.Słoninę kroimy w drobną kosteczkę i smażymy na suchej patelni. Omaszczamy pierogi. Podajemy.
Komentarze