Pierogi z kapustą gotowaną

5 (160 ocen)

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Smaczne pierogi nadziane po brzegi gotowaną podprażoną kapustą. Obowiązkowe u nas jedno z dań Wigilijnych na stole omaszczone skwarkami ze słoniny mmmm...pycha!

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    1/2 kg mąki + do podsypania
    ok szklanka ciepłej wody
    2 łyżki oliwy z oliwek
    jajko

    Farsz:
    średnia główka kapusty
    duża cebula
    100 g masła
    pieprz
    sól

    Dodatkowo:
    kawałek słoniny
Wystaw ocenę:

5 (160 ocen)

Pierogi z kapustą gotowaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę obieramy z liści te brzydsze wyrzucamy kroimy na 4 części myjemy i gotujemy do miękkości. Następnie mielimy w maszynce do mięsa. Cebulę podsmażamy na maśle na złoty kolor, dodajemy zmieloną kapustę i prażymy ok 20 minut. Odstawiamy do wystudzenia.
  • 2. Mąkę przesiewamy dodajemy oliwę oraz jajko i wodę. Zarabiamy ciasto. Ciasto odstawiamy pod plastikową miseczkę aby odpoczęło będzie wtedy elastyczne.
  • gotowe pierogi 3. Ciasto rozwałkowujemy cieniutko nakładamy farsz i zlepiamy pierogi.
  • 4. Gotowe pierogi gotujemy w osolonej wodzie od momentu wypłynięcia na wierzch.
  • pierogi 5. Słoninę kroimy w drobną kosteczkę i smażymy na suchej patelni. Omaszczamy pierogi. Podajemy.
  • 6. Życzę smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta Mąka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować