Smalczyk z czosnkiem i majerankiem

4.58 (12 ocen)

  • 15 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Smalczyk jest tak pyszny że robiłam go pod rząd już drugi raz, nie potrzeba nam nic więcej oprócz świeżej pajdy chleba wiejskiego i kawał ogórka kiszonego, pyszności :)

  • 15 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ok. 1/2 kg surowej świeżej słoniny
    6 ząbków czosnku
    łyżka czubata suszonego majeranku
    szczypta soli
Wystaw ocenę:

4.58 (12 ocen)

Zobacz również:

Ogórki kiszone Dodatki Skwarki Pasty

Smalczyk z czosnkiem i majerankiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Słoninę przepuścić przez maszynkę do mięsa o średnim sicie, przełożyć do grubego garnka i topić na wolnym ogniu, ciągle mieszając aby się nie przypaliła.
  • 2. Do rozpuszczonego i zrumienionego smalczyku z skwarkami dodać posiekane ząbki czosnku oraz suszony majeranek, wymieszać, ściągnąć z ognia i odstawić aby chwilkę przestygnął.
  • 3. Do słoiczków o pojemności ok 330 ml rozlać smalec i odstawić do zsiadnięcia.
  • 4. Zimny smalec odstawić do lodówki i tam przechowywać.

Porady

Czasami gdy mam za dużo smalcu w słoiczku wyciągam łyżką i smażę na nim kotlety schabowe, aby się nie zmarnował.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czosnek Majeranek Ogórek Słonina Smalec

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować