Pasta jajeczna z wędzonką, jabłkiem i skórką pomarańczową

0 (0 ocen)

  • 15 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Niebanalna i oryginalna w smaku pasta jajeczna – idealna dla tych, którzy lubią w wytrawnej potrawie poczuć nieco pikanterii i owocowych akcentów.

  • 15 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 8 jajek ugotowanych na twardo
    235 g wędzonego mięsa z uda kurczaka (masa bez skóry i bez kości)
    180 g obranej białej cebuli
    1 słodkie jabłko z czerwoną skórką (135 g)
    50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
    3 kopiaste łyżki posiekanej melisy
    2 łyżki posiekanej natki pietruszki
    4 łyżki oleju słonecznikowego
    1 łyżka gęstego kefiru naturalnego, jogurtu naturalnego lub śmietany
    1 łyżka octu jabłkowego 6%
    2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
    2 – 3 łyżeczki pikantnego sosu chilli
    1 łyżeczka całych owoców kolendry
    1 łyżeczka całych nasion czarnuszki
    ½ łyżeczki mielonego kuminu (kminu rzymskiego)
    ½ łyżeczki cukru
    sól do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Pasta jajeczna z wędzonką, jabłkiem i skórką pomarańczową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pasta jajeczna z wędzonką, jabłkiem i skórką pomarańczową 1. W garnku rozgrzać olej, dodać posiekaną cebulę, wsypać owoce kolendry, czarnuszkę, kumin oraz cukier – składniki smażyć 3 min, mieszając. Dołożyć kefir/jogurt/śmietanę i koncentrat – podgrzewać jeszcze 1 min, mieszając. Na końcu dodać skórkę pomarańczową, całość wymieszać i wystudzić.
  • Pasta jajeczna z wędzonką, jabłkiem i skórką pomarańczową 2. Do zawartości garnka dodać obrane ze skorupek i posiekane jajka, dołożyć drobno pokrojoną wędzonkę, pozbawione gniazd nasiennych i pokrojone w kostkę jabłko oraz posiekane zioła, wlać ocet i sos chilli. Całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować