Świąteczny bakaliowiec proporcjonalny

0 (0 ocen)

Napakowane bakaliami ciasto bez tłuszczu, które można upiec nawet trzy tygodnie przed świętami :)

Składniki:

  • 6 filiżanek (1 filiżanka = 3/4 zwykłej szklanki) pokrojonych bakalii – muszą być: smażona skórka pomarańczowa, rodzynki i orzechy włoskie, pozostałe bakalie według gustu
    ja dałam:
    10 dag skórki pomarańczowej
    oraz w mniej więcej równych ilościach
    orzechy włoskie
    drobne rodzynki
    daktyle
    śliwki kalifornijskie
    morele
    żurawinę
    6 jajek rozmiar L
    6 łyżek stołowych cukru
    6 łyżek stołowych mąki pszennej + łyżka do obtoczenia bakalii
    niecałe pół łyżeczki proszku do pieczenia
    szczypta soli
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Świąteczny bakaliowiec proporcjonalny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1 filiżanka = 3/4 zwykłej szklanki. Ciasto jest o tyle fajne, że można ilość składników dopasować do wielkości każdej blaszki. Istotne jest, aby surowe ciasto nie było wyższe niż 3 cm. Wystarczy pamiętać, że na każdą filiżankę bakalii daje się po 1 jajku, oraz 1 łyżce cukru i mąki.
  • Przygotować bakalie 2. Orzechy dość grubo posiekać. Śliwki, daktyle, morele pokroić w kostkę. Wszystkie bakalie dokładnie wymieszać z łyżką mąki. Rodzynek i żurawiny NIE NAMACZAĆ.
    Blachę o wymiarach 34x24 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
  • Gęstą masę wymieszać solidną łyżką 3. Jajka wybić oddzielając białka od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem na biało, dodać przesianą mąkę i proszek do pieczenia, zmiksować. Dodać bakalie i dokładnie wymieszać, najlepiej solidną łyżką, bo masa jest bardzo gęsta.
  • Ciasto nie powinno być wyższe niż 3 cm 4. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodać ją do bakalii i delikatnie wymieszać. Masę przełożyć do blaszki, wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika.
  • Ciasto obrane z papieru ponownie włożyć do blaszki 5. Piec 35 minut w temperaturze około 165-170 stopni z termo obiegiem. Bezpośrednio po wyjęciu z piekarnika wyjąć ciasto z blaszki do góry dnem, szybko zdjąć papier do pieczenia, ponownie przełożyć je do blaszki i pozostawić do całkowitego wystygnięcia. Następnie zawinąć w bawełnianą ściereczkę (taką, której już nie szkoda poplamić bakaliami), a potem w foliową torebkę.

Porady

Ciasto zawsze piekę około 3 tygodnie przed świętami, ponieważ jest bez tłuszczu i doskonale się przechowuje, a po takim leżakowaniu nawet lepiej smakuje niż na świeżo.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakalie Orzechy Rodzynki Skórka pomarańczowa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować