Śledzie słodko – kwaśne ze skórką pomarańczową

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 1 godz. 10 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Śledzie w aromatycznym sosie słodko – kwaśnym na bazie soku jabłkowego i przecieru pomidorowego. Efektowność potrawy tkwi w dodatku kandyzowanej skórki pomarańczowej. Przyjemne, orientalne smaki z nutą świeżych ziół – lubczyku i mięty.

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 600 g filetów śledziowych a la matjas (uprzednio wymoczone)

    Sos:
    250 g czerwonej cebuli
    2 duże ząbki czosnku
    2 kopiaste łyżki posiekanego lubczyku
    1 kopiasta łyżka posiekanej mięty
    100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
    1/3 szklanki oliwy lub oleju
    1 i ½ szklanki soku jabłkowego (soku – bez dodatku cukru - nie nektar, nie napój)
    2/3 szklanki przecieru pomidorowego
    3 łyżki soku z cytryny
    2 łyżki jasnego sosu sojowego
    6 kulek ziela angielskiego
    1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
    ½ łyżeczki całego kuminu (kminu rzymskiego)
    po ½ łyżeczki mielonych przypraw – kurkumy, cynamonu
    szczypta chilli w proszku
    1 łyżka cukru trzcinowego nierafinowanego
    sól do smaku
    pieprz czarny mielony do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sok Przystawki Sosy Potrawka Przekąski

Śledzie słodko – kwaśne ze skórką pomarańczową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Śledzie słodko – kwaśne ze skórką pomarańczową 1. Kumin uprażyć w suchym rondelku i utrzeć w moździerzu.
    Obrane cebulę oraz czosnek posiekać. W garnku rozgrzać oliwę/olej. Dołożyć cebulę i czosnek, wsypać kumin, paprykę w proszku, kurkumę, cynamon i chilli. Dusić 5 min, mieszając. Dodać skórkę pomarańczową i cukier, po czym dusić jeszcze 2 – 3 min, mieszając.
  • Śledzie słodko – kwaśne ze skórką pomarańczową 2. Do zawartości garnka wlać sok jabłkowy, przecier pomidorowy oraz sos sojowy, dołożyć ziele angielskie. Całość doprowadzić do wrzenia – gotować 15 min, co jakiś czas mieszając. Sos doprawić sokiem z cytryny, wymieszać ze świeżymi ziołami, po czym doprawić do smaku. Wystudzić.
  • Śledzie słodko – kwaśne ze skórką pomarańczową 3. Tak przygotowany sos wymieszać z filetami śledziowymi pokrojonymi na mniejsze kawałki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować