Norweskie bułeczki "boller" z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Stop masło i odstaw do przestudzenia. Podgrzej mleko z 2 łyżkami cukru do ok. 40°C. Dodaj drożdże i wymieszaj. Odstaw do wyrośnięcia.
2.W dużej misce połącz mąkę, sól, kardamon i pozostały cukier. Wmieszaj masło oraz zaczyn drożdżowy. Wyrób gładkie ciasto, ok. 10 min. Przykryj ściereczką i odstaw do podwojenia objętości. Następnie ponownie wyrób, dodając kawałki jabłka.
3.Podziel na 8-10 części. Uformuj okrągłe bułeczki. Umieść na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i ponownie odstaw do wyrośnięcia na ok. 1h. Przed pieczeniem możesz posmarować wierzch bułeczek rozmąconym jajkiem (ja tego nie zrobiłam). Piecz w 200 st. C ok. 15-10 min.
Komentarze