Norweskie bułeczki "Boller" z jabłkami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 6 osób
  • Średni

Pyszne, drożdżowe bułeczki z kardamonem, którymi zajadałam się w Norwegii. Dziś z dodatkiem jabłek.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 6 osób
  • Średni

Składniki:

  • - masło: 75 gramów
    - mleko: 250 mililitrów
    - cukier muscovado: 2 łyżki
    - cukier kryształ: 2 łyżki
    - mąka pszenna: 3 szklanki
    - sól: 0.13 łyżeczki
    - kardamon: 1.5 łyżeczki
    - jabłka: 2 sztuki
    - drożdże: 50 gramów
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Norweskie bułeczki "boller" z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Boller z jabłkami 2 1. Stop masło i odstaw do przestudzenia. Podgrzej mleko z 2 łyżkami cukru do ok. 40°C. Dodaj drożdże i wymieszaj. Odstaw do wyrośnięcia.
  • Jabłkowe boller 3 2. W dużej misce połącz mąkę, sól, kardamon i pozostały cukier. Wmieszaj masło oraz zaczyn drożdżowy. Wyrób gładkie ciasto, ok. 10 min. Przykryj ściereczką i odstaw do podwojenia objętości. Następnie ponownie wyrób, dodając kawałki jabłka.
  • Boller z jabłkami 4 3. Podziel na 8-10 części. Uformuj okrągłe bułeczki. Umieść na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i ponownie odstaw do wyrośnięcia na ok. 1h. Przed pieczeniem możesz posmarować wierzch bułeczek rozmąconym jajkiem (ja tego nie zrobiłam). Piecz w 200 st. C ok. 15-10 min.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Jeśli posmakował Ci ten przepis, wypróbuj też inne dania kuchni norweskiej. 

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować