Gravlax z buraczkami i delikatnym sosem

0 (0 ocen)

  • 20 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Skandynawowie wiedzą co dobre :-) Gravlax to filet z łososia marynowany w soli, cukrze i koperku, mój jeszcze z dodatkiem buraków i mocniejszego trunku. Zamiast buraków może być sok z pomarańczy, sok z grejpfruta lub cytryny, ale mnie ta wersja z burakami przypadła do gustu. Gravlax nie wymaga pracy, tylko czasu i bardzo dobrej jakości świeżego filetu z łososia ze skórą‼️Mojego łososia podałam z klasycznym winegretem z dodatkiem koperku, można też zrobić grzanki lub ziemię z pumpernikla.

  • 20 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 800-1000 g filetu z łososia ze skórą (bez łusek i ości)
    6-8 łyżek soli morskiej gruboziarnistej
    4 łyżki cukru
    pęczek koperku
    ok. 50-70 ml wódki
    2 mniejsze buraki
    folia spożywcza
    Sos:
    100 ml oliwy z oliwek
    2 łyżki octu jabłkowego
    1 łyżeczka musztardy
    1 łyżeczka miodu
    sól i pieprz do smaku
    koperek siekany
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki Przekąski

Gravlax z buraczkami i delikatnym sosem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki na sos włożyć do małego słoiczka i mocno wstrząsnąć.
  • 2. Buraki ugotować w mundurkach lub upiec w piekarniku. Wystudzić, obrać i zetrzeć na grubej tarce.

    Koperek posiekać.
  • Gravlax z buraczkami z delikatnym sosem 3. Płat łososia przekroić na pół.
  • Gravlax z buraczkami z delikatnym sosem 4. Rybę posypać solą (po 3-4 łyżki na kawałek). Następnie posypać cukrem po 2 łyżki na kawałek.
  • Gravlax z buraczkami z delikatnym sosem 5. Na górę ułożyć buraki i koperek, na koniec całość polać wódką.
  • Gravlax z buraczkami z delikatnym sosem 6. Kawałki nałożyć na siebie skórą na zewnątrz i mocno zwinąć folią spożywczą.
  • Gravlax z buraczkami z delikatnym sosem 7. Włożyć do naczynia, docisnąć np. kartonem mleka i włożyć do lodówki na 2-3 doby, codziennie odlewać wodę z naczynia.

    Po 2-3 dniach wyjąć z folii, oczyścić z marynaty i umyć pod zimną wodą, osuszyć ręcznikiem papierowym. Można podawać.

    Łosoś smakuje rewelacyjnie, więc będzie świetną przekąską na Święta lub Sylwestra :-)

    SMACZNEGO!!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Łosoś Buraki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować