Tort "Ciasteczkowy Potwór"

0 (0 ocen)

  • 1 min
  • Dla 1 osoby

:-) Gorąco polecam (-:

  • 1 min
  • Dla 1 osoby

Składniki:

  • Upiec biszkopt jasny z 5 - 6 jajek i przekroić na dwie części.
    Upiec biszkopt ciemny z 5 - 6 jajek i przekroić na dwie części.

    MASA:
    1/2 l mleka
    30 dag masła
    5 żółtek
    5 łyżek cukru kryształu
    3 łyżki mąki ziemniaczanej
    1 cukier waniliowy
    10 dag płatków migdałowych
    5 dag sparzonych rodzynek
    10 dag ziaren słonecznika
    ok. 30 dag masy krówkowej (z puszki)
    1 słoik powideł śliwkowych
    2 łyżki mleka
    5 dag margaryny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Tort "ciasteczkowy potwór" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. MASA:
    Z mleka, żółtek, cukru, cukru waniliowego, mąki ziemniaczanej ugotować budyń. Ziarna słonecznika z 2 łyżkami mleka i 5 dag margaryny rozgrzać na patelni, chwilę smażyć, przełożyć na blaszkę i zapiec w piekarniku na złoty kolor. Masło utrzeć i dodać przestudzony, ugotowany budyń. Masę podzielić na 3 części: do jednej dodać sparzone rodzynki (masa rodzynkowa), do drugiej - płatki migdałowe (masa migdałowa), do trzeciej - mleko krówkowe i zapieczone ziarna słonecznika (masa słonecznikowa).
  • 2. PRZEŁOŻENIE:
    Biszkopt jasny - powidła - masa rodzynkowa - biszkopt jasny - powidła - masa migdałowa - biszkopt ciemny - powidła - masa słonecznikowa - biszkopt ciemny.
  • 3. Gotowy tort dowolnie udekorować.

Porady

Biszkopty przed złożeniem należy nasączyć.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masa krówkowa Masa Płatki Rodzynki Słonecznik

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować