Kebab na talerzu

3 (1 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Takie pełne talerze kebaba w sobotę podałam rodzince na obiad, danie bardzo szybkie do przygotowania z łatwo dostępnych produktów. Mięso zamarynowałam dzień wcześniej w mleku dzięki takiej marynacie filet stał się mega soczysty i mięciutki. Rodzinka była bardzo zadowolona z takiego wykonania gdyż każdy dostał swoją porcję, pojedzeni i zadowoleni a to najlepsza rekomendacja.

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • op. mixu sałat
    2 pomidory
    2 ogórki kiszone
    cebula biała

    2 filety z kurczaka
    1/2 l mleka 3,2 %
    op. przyprawy do kebaba
    olej do smażenia

    Sos czosnkowy:
    3 łyżki śmietany 18%
    łyżka majonezu
    łyżeczka czosnku granulowanego

    Frytki proste gotowe do smażenia lub domowe
Wystaw ocenę:

3 (1 ocen)

Kebab na talerzu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • filet 1. Dzień wcześniej fileta umyć a następnie pokroić w cienkie paski, przełożyć do miski i zalać mlekiem, odstawić na 24 godziny do lodówki.
  • mięso 2. Następnego dnia do garnka wlać olej na usmażenie frytek, mięso przełożyć na patelnię podlać olejem i usmażyć do miękkości ok 15 minut.
  • 3. Na talerzach porozkładać mix sałat, usmażone frytki, mięso, oraz pokrojonego pomidora w plastry, ogórka oraz plasterki cebuli, ponownie mięso. Składniki na sos wymieszać i zrobić kupeczki na warzywach z mięsem.

Porady

Z tej porcji otrzymałam 3 duże talerze kebaba.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować