Oszukany sernik z rosą

4.5 (157 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Może to dziwnie zabrzmi, ale moim ukochanym sernikiem jest sernik... bez sera. Delikatny i rozpływający się w ustach, idealny do filiżanki popołudniowej kawy.

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • Spód:
    -2 jaja
    -2 szklanki mąki tortowej
    -1/2 szklanki cukru
    -1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    -150 g masła

    Masa:
    -6 białek
    -3 kubki śmietany 18% (po 330g każdy)
    -1,5 szklanki cukru
    -2 opakowania budyniu śmietankowego w proszku

    Rosa:
    -6 białek
    -150 g cukru
Wystaw ocenę:

4.5 (157 ocen)

Oszukany sernik z rosą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowujemy kruchy spód. Suche składniki na spód mieszamy w misce. Dodajemy miękkie masło, wyrabiamy ręcznie ciasto. Wbijamy jaja, zagniatamy jednolite ciasto. Rozwałkowujemy i wylepiamy blachę wyłożoną papierem do pieczenia o średnicy 25x35 cm. Pieczemy przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
  • 2. W tym czasie przygotowujemy masę: Białka ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy cukier. Stopniowo dodajemy śmietanę i mieszamy szpatułką. Dodajemy budynie i delikatnie mieszamy. Wylewamy na kruchy spód i zapiekamy przez 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
  • 3. Pod koniec pieczenia przygotowujemy "rosę". Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier. Wykładamy szpatułką na upieczone ciasto. Zmniejszamy temperaturę w piekarniku do 150 stopni i pieczemy jeszcze 20-25 minut aż beza się zrumieni. Po upieczeniu ciasto zostawiamy w uchylonym piekarniku, aż ostygnie. Smacznego!

Porady

Jeżeli chcemy osiągnąć efekt "fal" na rosie, wystarczy zrobić je na bezie widelcem po wyłożeniu na ciasto.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały Śmietana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować