Biszkopt z masą serową i kokosem

4.49 (202 ocen)

Pyszny sernik na zimno z przepisu, z "Wielkiej księgi ciast siostry Anastazji"

Składniki:

  • Ciasto:
    6 jajek
    3/4 szklanki cukru
    1/2 szklanki mąki pszennej
    1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia (płaskie)

    Masa serowa:
    1/2 kg sera białego drobno zmielonego (użyłam z wiaderka)
    3 - 4 łyżki cukru kryształu
    1/2 l śmietany kremówki
    1 śmietana "Śnieżka"
    2 galaretki cytrynowe
    1 - 2 łyżki cukru pudru

    Kokos smażony:
    10 dag wiórków kokosowych
    8 dag cukru
    5 dag masła

    Dodatkowo:
    1 słoik dżemu jasnego (użyłam brzoskwiniowego)
Wystaw ocenę:

4.49 (202 ocen)

Biszkopt z masą serową i kokosem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto
    Białka ubić, stopniowo dodając cukier i żółtka. Na końcu dodać mąkę ziemniaczaną i mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Piec ciasto w temp. ok. 180*C przez ok. 35 min. Po upieczeniu przekroić na pół.
  • 2. Masa serowa:
    Galaretki rozpuścić w dwóch szklankach wody. Ser utrzeć z cukrem kryształem, dodając połowę tężejącej galaretki. Śmietanę ubić ze "Śnieżką", dodać cukier puder i na końcu pozostałą część tężejącej galaretki. Ubitą śmietanę połączyć z serem i delikatnie wymieszać.
  • 3. Kokos smażony:
    Składniki wymieszać i lekko podsmażyć.
  • 4. Przełożenie ciasta:
    biszkopt - masa serowa - biszkopt posmarowany dżemem - kokos smażony
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Kokos Sery Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować