Ciasto "margaret" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Galaretka:
Mandarynki odsączyć z zalewy. Sok z mandarynek uzupełnić wodą tak aby powstało 0,5 l płynu, zagotować, zdjąć z ognia, wsypać galaretki, mieszać aż się rozpuszczą.
2.Do mniejszych miseczek włożyć mandarynki zalać galaretką, pozostawić do stężenia.
3.Jajka umyć, oddzielić żółtka od białek. Białka ubić z kilkoma kroplami soku z cytryny oraz cukrem, tak długo ubijać aż powstanie sztywna, lśniąca piana. Do ubitych białek dodać żółtka i delikatnie wymieszać, dodać przesianą mąką wraz z proszkiem do pieczenia, wymieszać drewnianą łyżka. Przygotowane ciasto rozsmarować na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce z piekarnika. Piec ok 10 minut w temp.180*C.
4.Jeszcze gorące ciasto przełożyć na delikatnie zwilżoną ściereczkę, zwinąć, odłożyć do wystygnięcia.
5.Tak samo upiec ciemną roladę dodając do mąki łyżeczkę gorzkiego kakao.
6.Gdy rolady wystygną, rozwinąć, usunąć ścierkę, posmarować powidłami, zwinąć ponownie w roladę.
7.Rolady pokroić w plastry szerokości ok 1 cm. Poukładać w tortownicy jako spód ciasta.
8.Masa ananasowa:
Ananasa odsączyć z zalewy. Sok z ananasa uzupełnić wodą tak aby było 200 ml płynu. Zagotować, zdjąć z ognia i rozpuścić galaretki cytrynowe. Ostudzić. Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, dodać jajko, miksować do połączenia składników, dodawać po jednym serku waniliowym. Gdy składniki połączą się na jednolitą masę nie przerywając miksowania dodać ostudzoną galaretkę. Na sam koniec dodać pokrojonego ananasa wymieszać.
9.Gdy masa zacznie tężeć zalać spód ciasta. Wyłożyć stężałe galaretki.
10.Przykryć resztą rolady która nam została, wstawić do lodówki aby masa ananasowa porządnie stężała.
11.Śmietanę kremówkę ubić na sztywno z cukrem waniliowym i śmietan fiksem. Do ubitej śmietany dodać serek mascarpone i dokładnie wymieszać.
Komentarze