Ciasto "Margaret"

0 (0 ocen)

Pyszne ciasto ananasowo mandarynkowe, moja rodzinka go pokochała.

Składniki:

  • Na galaretkę:
    2 puszki mandarynek
    2 galaretki pomarańczowe

    Na roladę jasną:
    4 jajka
    1 niepełna szklanka mąki
    1 niepełna szklanka cukru
    1 cukier waniliowy
    kilka kropel soku z cytryny
    1/4 łyżeczki proszku do pieczenia

    Na roladę ciemną:
    4 jajka
    1 łyżeczka gorzkiego kakao
    1 niepełna szklanka mąki
    1 niepełna szklanka cukru
    1 cukier waniliowy
    kilka kropel soku z cytryny
    1/4 łyżeczki proszku do pieczenia

    Na masę ananasową
    1 puszka ananasa
    2 galaretki cytrynowe
    2 serki waniliowe
    1/4 kostki masła
    1 cukier waniliowy
    1/4 szklanki cukru pudru
    1 jajko

    Na masę śmietanową:
    0,5 l śmietany kremówki
    250 g serka mascarpone
    1 cukier waniliowy
    2 śmietan-fiksy

    Dodatkowo
    powidła śliwkowe
    papier do pieczenia
    tortownica o średnicy 26 cm


Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Ciasto "margaret" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Przygotowanie galaretek 1. Galaretka:
    Mandarynki odsączyć z zalewy. Sok z mandarynek uzupełnić wodą tak aby powstało 0,5 l płynu, zagotować, zdjąć z ognia, wsypać galaretki, mieszać aż się rozpuszczą.
  • Galaretki gotowe do stężenia 2. Do mniejszych miseczek włożyć mandarynki zalać galaretką, pozostawić do stężenia.
  • Biszkopt gotowy do pieczenia 3. Jajka umyć, oddzielić żółtka od białek. Białka ubić z kilkoma kroplami soku z cytryny oraz cukrem, tak długo ubijać aż powstanie sztywna, lśniąca piana. Do ubitych białek dodać żółtka i delikatnie wymieszać, dodać przesianą mąką wraz z proszkiem do pieczenia, wymieszać drewnianą łyżka. Przygotowane ciasto rozsmarować na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce z piekarnika. Piec ok 10 minut w temp.180*C.
  • Zwijanie biszkoptu 4. Jeszcze gorące ciasto przełożyć na delikatnie zwilżoną ściereczkę, zwinąć, odłożyć do wystygnięcia.
  • Upieczony ciemny biszkopt 5. Tak samo upiec ciemną roladę dodając do mąki łyżeczkę gorzkiego kakao.
  • Smarowanie rolad powidłami śliwkowymi 6. Gdy rolady wystygną, rozwinąć, usunąć ścierkę, posmarować powidłami, zwinąć ponownie w roladę.
  • ułożenie spodu ciasta 7. Rolady pokroić w plastry szerokości ok 1 cm. Poukładać w tortownicy jako spód ciasta.
  • Gotowa masa ananasowa 8. Masa ananasowa:
    Ananasa odsączyć z zalewy. Sok z ananasa uzupełnić wodą tak aby było 200 ml płynu. Zagotować, zdjąć z ognia i rozpuścić galaretki cytrynowe. Ostudzić. Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, dodać jajko, miksować do połączenia składników, dodawać po jednym serku waniliowym. Gdy składniki połączą się na jednolitą masę nie przerywając miksowania dodać ostudzoną galaretkę. Na sam koniec dodać pokrojonego ananasa wymieszać.
  • Dodanie masy ananasowej i galaretek mandarynkowych 9. Gdy masa zacznie tężeć zalać spód ciasta. Wyłożyć stężałe galaretki.
  • Ciasto włożyć do lodówki 10. Przykryć resztą rolady która nam została, wstawić do lodówki aby masa ananasowa porządnie stężała.
  • Gotowe ciasto 11. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno z cukrem waniliowym i śmietan fiksem. Do ubitej śmietany dodać serek mascarpone i dokładnie wymieszać.
  • Smacznego! 12. Masą śmietanową wyłożyć wierzch ciasta. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ananas Galaretka Mandarynki Serek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

4.43 (161 ocen)

Zdobywca nagrody

xx

To może cię zainteresować